Hoppa till innehåll

Stormkök

    Kanske var det när vi fick vårt första stormkök som vi började känna oss som en friluftsfamilj. Att laga mat utomhus är en fantastisk upplevelse, en del av ett äventyr. Stormköket är enkelt att använda, lätt att bära och maten blir dessutom extra god ute i naturen. Testa gärna våra enkla recept på goda rätter.

    Stormkök

    Vi började med ett klassiskt stormkök i aluminium som består av två kittlar, en stekpanna och spritbrännare. Köket är väldigt enkelt att sätta ihop och det går därför smidigt att komma igång med matlagningen. När lågan slocknar svalnar köket snabbt och när maten är uppäten är köket kallt.

    Med en spritbrännare behöver du ha bränsle. Det brukar finnas på bensinstationer eller i byggvaruhusen. Sport- och friluftsaffärer brukar däremot inte ha det. T-Tenol är ett populärt alternativ som inte sotar så mycket (använd inte T-röd). Förvara bränslet säker under vandringen i en liten bränsleflaska med säkerhetslock. En stor fördel med spritbrännaren är att den fungerar i alla temperaturer. Det är dessutom ett billigt alternativ, både köket och bränslet. En nackdel däremot är det tar tid att få upp värmen och sedan blir det full fart.

    Efter flera år med spritbrännaren kompletterade vi köket med en gasbrännare samt stekpanna och kittel i non-stick material. Vissa rätter har nämligen varit svåra att få till med spritbrännaren. Det har blivit för varmt och bränt fast. Den största fördelen med gasbrännare är att det blir mycket enklare att reglera värmen. Det går även snabbare att koka upp till exempel vatten. Nackdelen är att det kan behövas en speciell gas när det är kallt ute, men då tar vi nog fram spritbrännaren istället.