Hoppa till innehåll

Snackslåda

  En snackslåda är alltid bra att ha med på längre vandringar eller utflykter. När orken börjar ta slut eller humöret sviktar, stanna upp och fyll på med ny energi. Det kan ofta räcka med en kort paus, lite vatten och till exempel några goda kex för att det ska kännas bättre igen.

  Tips på snacks

  Torkad frukt (t.ex. russin, aprikoser, banan)

  • Salta pinnar eller snacksmix
  • Nötter
  • Kex
  • Grönsaksstavar (t.ex. gurka, morot, paprika)
  • Godis / Choklad

  Barnens snackslåda

  Vi brukar packa ner varsin liten matlåda i barnens ryggsäckar. I dem finns något gott som de kan äta av och bjuda på under dagen. Vi brukar ta fram lite olika alternativ hemma så att barnen själva kan välja vad de vill packa ner och ansvara för. Det är enklare att bära det man själv packat. Barnen får alltså välja en sak var, så att en kan ha kex och en annan gurka. Stolta kan de sedan bjuda resten av sällskapet på just sin godsak. Det är både roligt och mysigt. Ska vi ut på en kortare tur kan det handla om att ta en del av matsäcken. För en längre utflykt eller vandring brukar barnen i stället få ansvara för just snacks, alltså sådant vi äter på vägen eller vid kortare små stopp. Det är ett bra sätt att hålla energi och humör uppe vid vandring med barn.

  Dip och grönsaksstavar

  En favorit i matsäcken är dip och grönsaksstavar. Det passar som mellanmål, fika eller som del av lunch/middag. Dip tar vi med i en liten mattermos så håller det bra. Vi använder chipsdip som blandas med gräddfil. I snackslådorna packar vi sedan ner till exempel gurka, paprika och morötter. Och okej, lite onyttigt kör vi också så ett rör Pringles packar vi ner. Barnen bär allt med glädje, bjuder med stolthet och vandrar nöjda.