Hoppa till innehåll

Abisko nationalpark

  Till Abisko nationalpark kommer folk från hela världen för vacker vandring och magisk natur. Det är enkelt att ta sig till Abisko, men kanske långt. Det går nämligen både tåg och bilväg hela vägen in i nationalparken. Här börjar/slutar Kungsleden, en av Sveriges mest kända vandringsleder, men Abisko är så mycket mer än bara ändpunkten på en vandringsled. Runt turiststationen finns till exempel väldigt mycket att upptäcka och uppleva.

  Abisko nationalpark

  Natur: Fjäll
  Invigning: 1909
  Landskap: Lappland

  Naturum: Ja

  Besök i Abisko nationalpark

  Under en vecka bodde vi i Björkliden fjällby, bara tio minuter från Abisko turiststation. Därifrån gjorde vi härliga utflykter och dagsturer. Under två av dagarna besökte vi Abisko nationalpark. Vid första besöket började vi på Naturum och fick där en karta med nio upptäckarplatser. Det visade sig vara en tre kilometer lång slinga i området runt turiststationen. Bland annat kom vi till olika utsiktsplatser och in på rallarleden. Slingan kom slutligen fram till den mäktiga Abisko kanjon. Här kastar sig vattnen från Abiskojåkka fram mellan höga klippväggar, ner till Torneträsk. Otroligt häftigt!

  Efter promenaden tog vi oss bort till Kungsleden. Vi började där med att bara gå en kort bit innan vi letade upp en vacker plats bredvid jokken. Där slog vi oss ner och åt vår lunch. Med nya krafter vandrade vi sedan vidare några kilometer genom björkskogen på den kända vandringsleden.

  Några dagar senare var vi tillbaks i Abisko nationalpark och åkte då med linbana upp på fjället Njullá. Att åka linbana är spännande och den här tog hela 20 minuter att åka upp med. Utsikten över Torneträsk och Lapporten (Tjuonavagge) var fantastisk. Dessutom låg det fortfarande snö kvar där uppe på kalfjället, stor lycka! När vi lekt i snön, fikat och njutit av utsikten åkte vi ner igen. Efteråt besökte vi Samevistet, en rekonstruktion där vi kunde både se och läsa om hur samerna levde i området för över 100 år sedan.

  Abisko nationalpark

  Tips, läs mer om Abisko på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)