Hoppa till innehåll

Åsnen nationalpark

  Söder om Växjö ligger den stora sjön Åsnen. Delar av sjön och dess omgivning ingår i nationalparken. Syftet med parken är att skydda och bevara ett i stort sett orört sydsvenskt sjö- och skogslandskap. Nationalparken består till 75% av vatten men även skogar, öar och myrmark. Området har ett mycket rikt fågelliv. På och runt flera av öarna i sjön är det dessutom fågelskyddsområde.

  Åsnen nationalpark

  Natur: Sjö och skog
  Invigning: 2018
  Landskap: Småland

  Naturum: Nej

  Besök i Åsnen nationalpark

  På väg från Karlskrona till Göteborg hade vi planerat in att stanna i Åsnens nationalpark. Tanken var från början att åka till huvudentrén Sunnabro, så vi började med att åka tvärs genom sjön. Över halvön Sirkön går nämligen en liten smal och slingring väg genom skogar och byar. Då kunde vi även se delar av sjölandskapet som ligger utanför nationalparken. Precis efter en liten bro korsar vägen parkens norra spets och där ligger huvudentrén. Men nu hade planen ändrats och vi stannade därför inte där. Istället fortsatte vi norrut ännu en bit tills vi åter igen kunde köra över en bro och ner på Åsnens västra sida. Där tog vi oss vidare till entrén Trollberget.

  Vid Trollberget var det väldigt välordnat med informationsskyltar och fina rastplatser. Från parkeringen ner till själva entrén vid sjön går Trollsvansen, en 300 meter lång stig, genom lövskogen. Precis vid sjökanten fanns grillplatser med fantastisk utsikt över Åsnen. Vi slog oss ner där en stund, tände en eld och grillade korv som vi hade med oss.

  Från Åsnen fortsatte resan mot Göteborg, men tre timmar är lite långt att åka i ett sträck. Det skulle med andra ord passa bra med en paus halvvägs och vilken tur, just där ligger nämligen Store Mosse nationalpark.

  Åsnen nationalpark

  Tips, läs mer om Åsnen på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)