Dalby Söderskog nationalpark

Dalby Söderskog nationalpark

Dalby Söderskog är med sina 36 hektar Sveriges minsta nationalpark. På vissa ställen står det till och med att det är Europas minsta. Parken bildades för att bevara en sydsvensk lövskog och samtidigt blev det tidigare betet i området förbjudet. Den då öppna skogen har sedan dess fått utvecklas mot att bli en naturskog. Här växer bland annat bok, alm, ask och ek. Nationalparkens bästa tid är våren, när marken är täckt av vårblommor. Från nationalparken går det en led till Dalby Norreskog naturreservat och vidare till Skrylle.

Natur: Ädellövskog
Invigning: 1918
Landskap: Skåne

Naturum: Ja, vid Skrylle

Besök i Dalby Söderskog nationalpark

En solig vårdag i början av april besökte vi Dalby Söderskog på vår väg till Österlen. Träden hade fått knoppar och på marken var det en grön matta full av både vit- och gulsippor. Dessutom blommade nationalparkens signaturblomma hålnunneört med sina vita och rosa blommor. Det är något speciellt med en lövskog på våren, både ljuset och ljuden. De starka färgerna i gräset, bladen och blommorna nästan lyser och fåglarna kvittrar som en stor kör. Den här dagen fick vi verkligen uppleva just det där, en vårskog när den är som allra finast.

Denna lilla nationalpark har en stor fördel, det är nämligen möjligt att enkelt gå runt eller tvärs igenom hela. Det är ju faktiskt lite speciellt. Vi gick därför den 2,3 km långa Kroppekärrsrundan som går runt hela parken. Promenaden tog lite drygt en timma med fikapaus. Vi satte oss på några kullfallna stammar som låg mitt bland alla vårblommor, en fantastiskt vacker plats för picknick.

När vi besökte Dalby Söderskog kom vi från en annan nationalpark, nämligen Söderåsen som ligger bara fem mil norr om Dalby. En timma österut finns dessutom Stenshuvud nationalpark som vi besökte dagen efter.

Tips, läs mer om Dalby Söderskog på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)

Andra nationalparker vi besökt