Hoppa till innehåll

Färnebofjärden nationalpark

  Vid Nedre Dalälven ligger Färnebofjärden. Nationalparken består till största delen av vatten och skog men även våtmarker. Nationalparken är en mötesplats och en gräns. Här går nämligen den biologiska norrlandsgränsen och i området finns växter och djur typiska för både norra och södra Sverige. Genom nationalparken går även gränsen mellan Svealand och Norrland och i parkens västra del möts fyra landskap på en plats.

  Färnebofjärden nationalpark

  Natur: Älvlandskap
  Invigning: 1998
  Landskap: Uppland och Gästrikland (mindre delar även i Dalarna och Västmanland)

  Naturum: Ja

  Besök i Färnebofjärden nationalpark

  På vägen mellan Västerås och Gävle har det passat bra med ett stopp vid Färnebofjärden. Vid första besöket var det i och för sig inte själva nationalparken som var målet, utan Naturum vid Gysinge Bruk. Vårt fokus var nämligen Sveriges landskap och nu ville vi göra något kul tillsammans i Gästrikland. Det hade kunnat vara ett besök i nationalparken men som sagt, nu var det Naturum vi hade spanat in. Det ligger i ett vackert område precis intill Dalälven, granne med nationalparken. Inne på Naturum fanns bland annat utställningar och en poängpromenad för barnen. Utanför tittade vi på älven och forsen.

  Ett par år senare hade intresset för nationalparker väckts, och vi hade redan hunnit besöka flera av dem. När vi gav oss i väg på vår Norrlands-resa var nu besök i fem nya nationalparker inplanerade och först ut var Färnebofjärden. Den här gången svängde vi därför av vägen lite tidigare och åkte till huvudentrén på Mattön. Där möttes vi av ett stort gäng närgångna myggor. Den planerade fikapausen vid vattnet fick istället flytta in i bilen, men innan dess gick vi ändå Kungsslingan (1 km) i skogen längs fjärden. Under besöket fick vi då uppleva både ädellövlund och utsikt över forsen.

  Färnebofjärden nationalpark

  Tips, läs mer om Färnebofjärden på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)