Fulufjället nationalpark

Fulufjället nationalpark

I Fulufjället finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Fallet är 93 meter högt, varav 70 meter fritt fall. I nationalparken finns även världens äldsta träd, Old Tjikko. Fjället utgörs av en platå med fjällhedar och gammelskogar. Nationalparken går ihop med norska Fulufjellet nasjonalpark. Det är lätt att ta sig till huvudentrén med bil, men parkeringarna verkar lätt bli fulla på sommaren. Vi har sett bilar parkerade långt ner i backen som leder upp till entrén och då blir det en lång extra promenad.

Natur: Fjäll och barrskog
Invigning: 2002
Landskap: Dalarna

Naturum: Ja

Besök i Fulufjället nationalpark

Fulufjället var den första nationalparken vi besökte tillsammans hela familjen. Ett besök till Njupeskär var självklart för oss den sommaren. Det var nämligen en bild på vattenfallet som fått oss att börja titta på semester i Idre. Därifrån åkte vi därför till nationalparkens huvudentré och gick den 4 km långa Njupeskärsslingan som leder till vattenfallets nedsida. Det är en vacker och varierande runda längs Njupåns dalgång med gamla granar, stenblock, bäckar och såklart vattenfallet. Det är riktigt mäktigt att se fallet nerifrån. Vi passade även på att smaka på vattnet som var så där härligt “vattenfallskallt”.

Vid Njupeskär är det lätt att blicken dras mot fallet, men titta också i forsen. Där har vi sett både forsärla och strömstare hoppa omkring på stenarna. På klippväggen hade en jaktfalkspar sitt bo (tydlig vit spillning på berget), men vi såg dem inte riktigt. Dagen efter åkte därför mormor och morfar, fågelskådarna i sällskapet, tillbaks med tubkikare. Då blev vi också nyfikna på de där fåglarna, så några dagar senare fick mormor och morfar en dag med barnbarnen. Vi lånade kikaren och den här gången lyckades vi se både en vuxen fågel och små duniga ungar.

Året efter var vi i Idre igen, denna gång tillsammans med vänner. Vi åkte då till Fulufjället och gick samma slinga som vi tidigare gått. Vi Naturum fick vi syn på en lavskrika. Den nyfikna fågeln är Fulufjällets nationalparkssymbol och är väldigt förtjust i korv.

Tips, läs mer om Fulufjället på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)

Andra nationalparker vi besökt