Hoppa till innehåll

Skuleskogen nationalpark

  Skuleskogen är inte bara en nationalpark, den ingår även i världsarvet Höga kusten. Vid den senaste istiden var isen som tjockast just här och den tryckte ner jordytan mer än någon annanstans. Den stora landhöjning som sedan skett, och fortfarande pågår, har skapat ett unikt landskap. I Skuleskogen finns nu höga berg och gammal skog, med höga granar och tallar.

  Skuleskogen nationalpark

  Natur: Barrskog
  Invigning: 1984
  Landskap: Ångermanland

  Naturum: Ja, vid Skuleberget

  Besök i Skuleskogen nationalpark

  Vi började vid entré syd och möttes redan där av imponerande utsikt över havet och öarna ute i Bottenviken. Vi följde Höga Kustenleden genom hög granskog och över klapperfält (ännu ett spår av istiden). Den första delen, drygt en kilometer, var spångad. Sedan började stigningen och en mindre stig tog vid. Det var mycket uppför men med små pauser på vägen gick det bra. Barnen hade packat ner lite fika och snacks som de kunde äta av och bjuda på under vägen, ett bra knep vid vandring med barn.

  Vi gick genom en spännande skreva med höga bergsväggar och svängde sedan upp på Slåtterberget. Utsikten därifrån var hissnande och vi passade på att ta en längre paus. Vid berget högsta punkt stod en guide från Naturum och svarade på frågor om landskapet och utsikten. Dagen innan hade vi besökt Ulvön, som guiden nu pekade ut åt oss.

  Vi gick stigen som går över berget och kom ner på leden vi tidigare gått. Vid entrén insåg vi något, vi hade svängt upp på Slåttdalsberget lite för tidigt och missat Slåtterskrevan! Det var ju den som hade varit vårt mål, eller? Nja, vi var ändå väldigt nöjda. Vi hade precis vandrat 7 km i härlig natur och njutit av helt otrolig utsikt. Dessutom har vi ju nu en extra anledning att komma tillbaks igen.

  Skuleskogen nationalpark

  Tips, läs mer om Skuleskogen på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)