Hoppa till innehåll

Söderåsen nationalpark

  Söderåsen är ett dramatiskt landskap, ett resultat av de enorma krafter som uppkom när kontinentalplattor krockade för hundratals miljoner år sedan. Genom berget bildades djupa sprickdalar med höga klippväggar. Istiderna formade och spräckte sedan sönder klipporna och nu är rasbranterna fulla av stora stenblock. På åsarna växer bokskogar och i dalarna finns dammar och bäckar. I området har man dessutom hittat spår av både vulkaner och dinosaurier.

  Söderåsen nationalpark

  Natur: Ädellövskog
  Invigning: 2001
  Landskap: Skåne

  Naturum: Ja

  Besök i Söderåsen nationalpark

  Under vårt besök i Söderåsens nationalpark fick vi uppleva det häftiga landskapet från både toppen och dalen. Vi började med att åka till Skäralid och följde där bilvägen upp genom bokskogen till utsiktsplatsen på Kopparhatten. På vägen såg vi ridvägar och några i familjen blev väldigt sugna på att upptäcka nationalparken från hästryggen, men det får bli en annan gång. Uppe på toppen var utsikten över sprickdalen helt fantastisk och hissnande på samma gång. Det fanns flera informationsskyltar vid utsiktsplatsen som berättade om områdets historia. Att stå där och läsa om dinosaurier och vulkaner och sedan blicka ut över landskapet var häftigt. Det var som att vi kommit till en annan plats på jorden, eller en annan tid för länge, länge sedan. Med lite fantasi gick det till och med att föreställa sig dinosaurier vandrande i den djupa dalgången.

  Efter att ha njutit av den fascinerande utsikten från toppen åkte vi tillbaks ner till Skäralid och huvudentrén. Där gjorde vi först ett kort besök inne på Naturum där det bland annat finns ett fotavtryck från en Plateosaurus-unge. Vi gick sedan Skärdammen runt. Det är en kort, lätt led som går runt dammen och en liten bit in i Skäralidsdalen. Även om leden bara är knappt en kilometer lång hann vi få en god känsla av nationalparkens natur nere i dalen. Vi gick nämligen genom lövskogen där vårblommorna blommade och såg de höga rasbranterna på dalens sidor. Vi fick dessutom se snokar (till barnens stora fasa) och de vackra sångsvanarna i Skärdammen.

  Fem mil söder om Söderåsen ligger en annan nationalpark, nämligen Dalby Söderskog. Nästa stopp på vår resa.

  Söderåsen nationalpark

  Tips, läs mer om Söderåsen på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)