Sonfjället nationalpark

Sonfjället nationalpark

Sonfjällets nationalpark bildades för att skydda ett opåverkat fjällområde i södra fjällen. Vid den tiden fanns det väldigt få björnar kvar i landet, men det fanns några vid just Sonfjället. Idag är detta ett av de mest björntäta områdena i Sverige. Nyvallen fäbod är en bra utgångspunkt för ett kortare besök eller om ni vandrar med barn.

Natur: Barrskog och fjäll
Invigning: 1909
Landskap: Härjedalen

Naturum: Nej

Besök i Sonfjället nationalpark

Vi har besökt Sonfjället två gånger och då utgått från Nyvallens fäbod. Vid första besöket följde vi stigen genom fjällbjörkskogen och upp på kalfjället till Lillfjället (1010 m.ö.h). Hela turen är på sluttningen, så det börjar med ungefär 2 km uppför. Det är därför en ganska tuff vandring för små ben. Uppe på den blåsiga toppen var vi därför både stolta och trötta så vi tog en paus. Utsikten över fjällandskapet när vi åt vår taco var ändå en härlig belöning. Efter lite vila gick vi samma väg tillbaks ner till fäboden igen. Men nu är frågan, var vi i nationalparken? Nej, det var vi nog ändå inte. Enligt kartan ligger nämligen Lillfjället i Nyvallens naturreservat, alltså inte i nationalparken. En trevlig och rolig vandring var det i alla fall. När vi skulle åka därifrån höll vi dessutom på att få med oss tre busiga killingar som glatt hoppade in i bilen.

Ett par år senare fick vi möjlighet att besöka härliga Sonfjället igen. Vid vårt andra besök gick vi den ungefär 2,5 km långa Familjeslingan. Den utgår från fäboden och går in i nationalparken. Längs stigen finns bland annat små spännande informationsskyltar. Det var en mysig och enklare slinga som håller sig nere i fjällbjörkskogen och granskogen vid fäboden. Från slingan kunde vi spana upp på den karga, steniga fjälltoppen.

Tips, läs mer om Sonfjället på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)

Andra nationalparker vi besökt