Hoppa till innehåll

Sonfjället nationalpark

  Sonfjällets nationalpark bildades för att skydda ett opåverkat fjällområde i södra fjällen. Vid den tiden fanns det väldigt få björnar kvar i landet, men det fanns några vid just Sonfjället. Idag är detta ett av de mest björntäta områdena i Sverige. Nyvallen fäbod är en bra utgångspunkt för ett kortare besök eller om ni vandrar med barn.

  Sonfjället nationalpark

  Natur: Barrskog och fjäll
  Invigning: 1909
  Landskap: Härjedalen

  Naturum: Nej

  Besök i Sonfjället nationalpark

  Vi har besökt Sonfjället två gånger och då utgått från Nyvallens fäbod. Vid första besöket följde vi stigen genom fjällbjörkskogen och upp på kalfjället till Lillfjället (1010 m.ö.h). Hela turen är på sluttningen, så det börjar med ungefär 2 km uppför. Det är därför en ganska tuff vandring för små ben så uppe på den blåsiga toppen var vi både stolta och trötta. Utsikten över fjällandskapet när vi åt vår lunch var ändå en härlig belöning. Efter lite vila gick vi samma väg tillbaka ner till fäboden igen.

  Men nu är frågan, var vi i nationalparken? Nej, det var vi faktiskt inte! Lillfjället ligger nämligen i Nyvallens naturreservat, alltså inte i nationalparken. En trevlig och rolig vandring var det i alla fall. När vi skulle åka därifrån höll vi dessutom på att få med oss tre busiga killingar som glatt hoppade in i bilen.

  Ett par år senare fick vi möjlighet att besöka Sonfjället igen och då gick vi istället den ungefär 2,5 km långa Familjeslingan. Den utgår från fäboden och går in i nationalparken. Längs stigen finns bland annat små spännande informationsskyltar. Det var en mysig och enklare slinga som håller sig nere i fjällbjörkskogen och granskogen vid fäboden. Från slingan kunde vi spana upp på den karga, steniga fjälltoppen.

  Sonfjället nationalpark

  Tips, läs mer om Sonfjället på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)