Hoppa till innehåll

Stenshuvud nationalpark

  På Österlen i Skåne blickar Stenshuvud ut över havet. Det är ett 97 meter högt berg som sticker upp ur det platta landskapet. Här ligger Sveriges sydligaste nationalpark. Naturen på och runt berget är väldigt varierande med ädellövskog, hav, strand, hedar och ängar. Många växter och djur trivs därför i området, till exempel den lilla hasselmusen som är nationalparkens symbol.

  Stenshuvud nationalpark

  Natur: Ädellövskog, hedar, ängar och hav
  Invigning: 1986
  Landskap: Skåne

  Naturum: Ja

  Besök i Stenshuvud nationalpark

  Det är inte konstigt att det är populärt att åka till Österlen. Det finns nämligen så mycket att se och upptäcka i detta vackra lilla hörn av Sverige, så vi vill passa på att först nämna ett par andra häftiga platser. Under en heldag på Österlen hade vi tre huvudmål, men såg även mycket annat på vägen så som Brösarps backar och äppelodlingarna i Kivik. Vi började dagen vid Ale stenar. Den stora skeppssättning uppe på höjden är både imponerande och fascinerande, samtidigt om omgivningen och utsikten över havet är så otroligt vacker. Vi besökte Österlen under påsken och nästa mål var den medeltida borgen Glimmingehus. Där gick vi på äggjakt vilket var ett roligt sätt att undersöka borgen. Vi fick dessutom lära oss att rista mönster på ägg.

  Sist men inte minst besökte vi Stenshuvud nationalpark, finalen på dagen. Vi åkte till huvudentrén som ligger i mitten av parken. Där började vi med poängpromenad på Naturum. När barnen lämnade in sina tipslappar fick de välja varsin pin som belöning/pris, väldigt uppskattat och kul minne! Sedan var det dags att undersöka naturen utanför.

  Vi följde den röda Stenshuvudslingan. Den är bara 2 km lång men bjuder på mycket upplevelser. Leden går genom ädellövskogen, där bland annat avenbok växer, förbi en fornborg och upp på tre toppar. Högsta toppen är den norra och därifrån är det svindlande utsikt, med skog och hav så långt ögat kan nå. Det var en härlig, varierande och kuperad vandring på fina stigar. Genom att komma upp på topparna kunde vi dessutom se de olika naturtyperna i nationalparken, även om vi höll oss på berget.

  Stenshuvud var den tredje nationalparken vi besökte på vår Skåneresa. Dagen innan, på väg till Österlen, hade vi nämligen besökt både Söderåsen och Dalby Söderskog.

  Stenshuvud nationalpark

  Tips, läs mer om Stenhuvud på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)