Hoppa till innehåll

Store Mosse nationalpark

  Store Mosse är verkligen vad den heter, en stor mosse. Det är faktiskt södra Sveriges största myrmarksområde. Efter den senaste istiden bildades det en stor sjö i den här delen av landet, men när jordytan sedan sakta höjdes sjönk vattnet undan. På den fuktiga marken bredde vitmossa ut sig och bildade mossar. Idag består området av myrar, kärr, högmossar och sanddynor (rocknar). Här trivs många fåglar, bland annat parkens symbolfågel storspoven.

  Store Mosse nationalpark

  Natur: Våtmark
  Invigning: 1982
  Landskap: Småland

  Naturum: Ja

  Besök i Store Mosse nationalpark

  Vi har passerat Värnamo många gånger utan att veta att Store Mosse bara var tio minuter från den vanliga vägen vi åkt. Men när vi skulle åka från Blekinge upp till Göteborg insåg vi att ett besök i nationalparken skulle passa perfekt för en paus på vägen. Vi åkte därför till huvudentrén som ligger mitt i parken. Där fanns det en stor gräsmatta med många picknickbord där vi slog oss ner en stund.

  Vi ville även sträcka på benen och se lite av parken så vi gick ner till Naturum, som tyvärr var stängt. På små stigar i området, bland annat in på Skogstrollens stig, gick vi vidare till fågeltornet. Uppe från det tolv meter höga tornet hade vi en fantastisk utsikt över Kävsjön och kärrområdet Stora Gungflyet. Att komma upp där gav oss en härlig känsla av naturen i nationalparken. Ute på mossen såg vi många fåglar och ovanför seglade örnar. Vid nästa besök lånar vi med oss tubkikare, för det här besöket gav mersmak. Vi vill komma tillbaks och vandra i området, se mer av fåglarna och naturen.

  Vi kunde den här gången bara göra ett kortare besök men det kan räcka för att uppleva mycket. Samma dag hade vi dessutom redan tagit en annan paus på vägen i en av de andra småländska nationalparkerna, nämligen Åsnen.

  Store Mosse nationalpark

  Tips, läs mer om Store Mosse på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)