Hoppa till innehåll

Tresticklan nationalpark

  Tresticklan utgör södra Sveriges största väglösa och obebyggda skogstrakt. Nationalparken bildades för att bevara den orörd skogen med sina många vackra sjöar. Från entrén vid Råbocken behöver man gå ungefär 600 meter för att komma fram till parkgränsen och in i nationalparken. Därifrån är det ytterligare fyra kilometer till riksgränsen och på den norska sidan finns en turiststuga, Budalsvika.

  Tresticklan nationalpark

  Natur: Barrskog och sjöar
  Invigning: 1996
  Landskap: Dalsland

  Naturum: Nej

  Besök i Tresticklan nationalpark

  Vi hade en familjeutmaning, att tillsammans besöka alla Sveriges landskap. På en karta fick barnen färglägga de vi besökt och under semestern skulle vi åka till de sista uppe i norr. Men så fanns det också en vit fläck mycket närmre, nämligen Dalsland som vi bara åkt igenom tidigare. I början av sommaren gav vi oss därför iväg på en heldagsutflykt, med sikte mot Tresticklan. Men på vägen behövde vi göra ett spontant stopp och hamnade då på en camping vid Ragnerudssjön. Solen sken, sjön låg spegelblank och på campingen hyrde de ut kanoter. Det kunde vi inte motstå!

  Efter en timmas härlig kanottur åkte vi vidare mot Tresticklans nationalpark. Det var inte helt lätt att hitta dit på de små slingriga vägarna men tillslut kom vi fram till den östra entrén vid Råbocken. Därifrån följde vi leden fram till parkgränsen och fortsatte sedan ytterligare någon kilometer, till norra spetsen på sjön Stora Tresticklan. Kanske var det här Gyllene Tider skrev den där textraden “Jag sitter på en sten vid en sjö i en skog”. Där stannade vi, vilade och njöt av naturen en stund, innan det var dags att vända tillbaks till parkeringen. Leden gick på spångar och små skogsstigar i den härliga skog. Vi avslutade sedan dagen i Dalsland med ett spännande besök vid Håverud slussar.

  Tresticklan nationalpark

  Tips, läs mer om Tresticklan på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)