Hoppa till innehåll

Tyresta nationalpark

  I Tyresta nationalpark finns det största urskogsområdet söder om Dalälven, bara ett par mil söder om Stockholm. Genom området går sprickdalar och i de jordfyllda dalarna trivs den höga granskogen. I andra dalar finns sjöar, vattendrag och våtmarker. På hällmarkerna runt omkring är jorden tunnare och där växer det istället tallar.

  Tyresta nationalpark

  Natur: Barrskog (urskog)
  Invigning: 1993
  Landskap: Södermanland

  Naturum: Ja

  Besök i Tyresta nationalpark

  Under vår resa till Stockholm hann vi se och uppleva väldigt mycket. Vi besökte gator, torg, slott och museum men även Tyresta nationalpark. Det var en härlig avslutning och kontrast till dagarna inne i centrum, även om det började lite lurigt. Vid huvudentrén i Tyresta by möttes vi nämligen av att åskan mullrade i fjärran. Ingen bra start för att ge sig ut i skogen. Vi avvaktade därför en stund, åt glass, tittade runt vid byn och besökte Naturum. Där utanför fanns dessutom den mysiga lilla slingan “Allemansråttans stig” som vi passade på att undersöka.

  Vi hade tur, åskan försvann och det var dags att gå till nationalparkens entré. Planen var att gå Urskogsstigen som enligt beskrivningen är ”en introduktion till Tyrestas urskog”. Det var ju precis det vi ville få uppleva. I backen upp började det bli seg i benen och dagarna i huvudstaden gjorde sig påminda, men när vi kom fram till starten på stigen ville barnen ändå fortsätta. Den 2,5 km långa slingan bjöd på omväxlande och härliga natur och dessutom fanns informationstavlor uppsatta på lagom avstånd för små godispauser (ja, det var vad vi hade kvar i snackslådorna). Där i skogen hände sedan något – barnen började leka, springa runt och hoppa. Det var så tydligt att energin fylldes på där i naturen. På väg tillbaks utbrister en strålande liten tjej “det är så härligt med lite vandring i benen!”.

  Tyresta nationalpark

  Tips, läs mer om Tyresta på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)