Hoppa till innehåll

Störst bäst och vackrast

  Att något är störst behöver ju inte betyda att det också är bäst och vackrast, men lite speciellt känns det väl ändå att besöka något som är nummer ett? Att Kebnekaise är Sveriges högsta berg lär vi oss i skolan. Vi lär oss också att Stockholm är den största staden och Gotland den största ön. Vad som är bäst och vackrast är ju självklart en smaksak, men ibland finns det även olika åsikter kring vad som är störst.

  Störst bäst och vackrast

  Högst

  Vilket som är Sveriges högsta vattenfall har ifrågasatts, det beror nämligen på hur man mäter. Men Njupeskär i Fulufjällets nationalpark (Dalarna) är i alla fall det som oftast räknas som högst. Vattenfallet är 95 meter varav 70 meter fritt fall. Det var en bild av Njupeskär på Facebook som fick oss att åka till Idre sommaren 2016. Därifrån var det en fin utflykt till Fulufjället. Den 4 km långa runda till fallet var då lagom lång för oss. Den var lätt att gå, även för små ben, varierande och väldigt fin. Efter besöket önskade barnen ofta ”vattenfallskallt vatten”.

  Äldst

  I maj 1909 bildades nio svenska nationalparker, Europas första. Dessa var Abisko, Sarek, Stora Sjöfallet och Pieljekaise i Lappland, Sonfjället i Härjedalen, Hamra i Dalarna, Garphyttan i Närke, Ängsö i Uppland och Gotska Sandö utanför Gotland.

  Störst

  Tänk dig ett dopp i EU:s största insjö. Sjön är också tredje störst i Europa och 26:e störst i världen. Ja, det är Sveriges största sjö Vänern vi pratar om. I sjön finns det 22.000 öar, bland annat Djurö skärgård som är en nationalpark. Om du nu inte är sugen på att bada så kan vi rekommendera att ta en glasspaus vid stranden i Mariestad. Det sa kompisens mamma att vi borde göra, så då fick det bli så.

  Längst

  Göta kanal är, med sina 19 mil, Sveriges längsta besöksmål. Njut av naturen från båt, cykel eller till fots. Vi behövde plötsligt ta en paus på bilresan till Stockholm och hamnade vid Norrqvarn slussområde. Vilken tur vi hade. Där kunde vi äta, fika, leka och titta på båtar som hissas upp och ner i slussar. Dessutom går det att bo i en svamp!