Hoppa till innehåll

Barnens ryggsäck

  Barnens ryggsäck behöver, precis som vuxnas ryggsäckar, vara bekväm och hjälpa till att bära vikten. Det blir extra viktigt om väskan ska bäras längre stunder eller packning väger lite mer.

  Barnens ryggsäck

  Det kan vara kul att bära sin egen ryggsäck, men också skönt att springa runt utan den. För oss är det i första hand behov av vätska under turen som avgjort om barnen ska ha med sina ryggsäckar över huvud taget. Behöver vi varsin vattenflaska så behöver alla bära sin egen och då behövs ryggsäcken.

  Det ska vara kul och mysigt att ha sin ryggsäck. Då får den inte vara för stor eller tung. Litet barn, liten ryggsäck så i början kan det vara lagom med en maxvolym på 10 liter. För lite större barn passar ofta 15-20 liter för dagsturer. Bröstrem är en stor fördel då det hindrar att axelbanden halkar ner. Även ett höftbälte/rem tycker underlättar bärandet, men så länge inte ryggsäcken är väldigt tung är det inte nödvändigt. Ryggsäcken blir ofta enklare att packa och hitta i om det finns flera fack. Sidofack är dessutom extra bra till små fynd som kottar, löv och stenar.

  I barnens ryggsäck på en dagstur

  Barnens packning kan behöva anpassas för turen men brukar innehålla ungefär samma saker. Ofta har barnen varsin snackslåda som de kan bjuda ur under vandringen. Ska vi däremot äta mat ute kan de få packa ner någon del av matsäcken så som grönsaker eller tortillabröd. Med lite mat och en vattenflaska finns det fortfarande plats för en bok eller ett gosedjur.

  Barnens packning

  • Vattenflaska
  • Matlåda
  • Något att äta på och med t.ex. kåsa och spork (om mat)
  • Sittunderlag
  • Något kul att göra på vägen, t.ex. vandringssten eller bingo (se Naturkul)
  • Eventuellt mössa och vantar
  • Extra strumpor