Hoppa till innehåll

Mål och utmaningar

  För oss handlar mål och utmaningar om att uppfylla drömmar och lägga fokus på det som känns viktigt. Det är ett sätt att få motivation att göra det man verkligen vill, men utan att det blir kravfyllt. Det kan handla om att besöka speciella platser, lära sig något nytt eller bara göra mer av det man redan tycker om.

  Mål och utmaningar

  Att fundera igenom och sätta upp mål är även ett sätt att få inspiration. Vår familj hade ett mål att besöka alla Sveriges landskap tillsammans. Det gav oss både inspiration och motivation att hitta nya spännande äventyr. Vi ville nämligen inte bara åka igenom landskapen utan stanna upp och uppleva något i dem, stort eller smått. Det innebar att vi behövde planera lite extra, läsa på och fråga folk i vår närhet om tips.

  Ett mål kan sedan leda till nya mål. När vi insåg att flera platser vi besökt, eller skulle besöka, var världsarv började vi titta lite närmre på vilka mer som fanns. Ett nytt mål hade växt fram. Vi har under våra resor även besökt flera av landets nationalparker.

  Redo för äventyr? Under Naturkul finns gratis krysslistor att ladda ner och använda. Spana även in våra vandrings- och äventyrsmärken, ett perfekt sätt att fira och visa att du klarat din utmaning!


  Mål och utmaningar för vandring och friluftsliv

  Vad vill du göra, uppnå eller uppleva när det gäller vandring och friluftsliv? Här kan du få inspiration för att komma igång.

  Vill du vandra?
  • Gå en speciell led till exempel Kungsleden, Bohusleden eller en Pilgrimsled
  • Vandra i ett naturreservat
  • Gör ett visst antal vandringar eller gå en viss längd
  • Bestig en hög topp eller varje landskaps högsta punkt (highpointing)
  Vill du ut på äventyr?
  Vill du testa något nytt?
  • Prova något nytt som att sova utomhus, paddla kanot eller göra upp eld
  • Laga mat på ett nytt sätt eller testa ett nytt recept
  • Tillverka något till exempel bygg en fågelholk eller snida ett knivskaft

  Så börja fundera, vad vill du göra, uppnå eller uppleva?