Hoppa till innehåll

Lagom långt för barn

  Vad är lagom långt för barn? Vi väljer det där typiskt svenska ordet, ”lagom”. Men vad är då lagom när det kommer till vandring med barn? Det är så klart inte möjligt att svara på med en enda enkel siffra. Först behöver vi ta hänsyn till omgivningens förutsättningar som terräng och väder. Sedan har vi barnets personliga förutsättningar som bland annat beror på ålder, vana, intresse och inte minst dagsform.

  Lagom långt för barn

  Ett barn som är van att vandra kan under rätt förutsättningar gå en full dagstur, vilket brukar motsvara 1,5-2 mil. Men för att komma dit behövs det övning, så hur börjar man då?

  Ta små steg

  Börja med kortare turer för att få en känsla av hur det fungerar att vandra tillsammans. För barn i förskoleåldern kan det räcka med 1-2 km medan en test-vandring för skolbarn kan vara 2-3 km. Det viktiga i början är att få en positiv uppfattning av att vandra och vara ute i naturen. Gick allt bra kan det kanske bli lite längre nästa gång. Hitta den nivå som är passar er och era barn genom att utöka stegvis, när det känns möjligt. Se bara till att ha gott om tid för att kunna stanna upp och leka, vila eller undersöka något spännande längs vägen.

  Vandra sin ålder

  När ni test-vandrat kanske ni vill hitta nya leder. För att få en uppfattning om vilka leder som är lämpliga tycker vi att barnets ålder kan vara ett bra riktmärke. Vi började vandra när vår yngste var tre år och gick då 3 km och året efter gick vi en slinga som var markerad som 4 km. Ofta har våra längre vandringar motsvarat yngsta barnets ålder helt enkelt för att det har varit den nivå som känts lagom för oss. Vi tror att det är bra att inte räkna med att gå leder som är längre än barnets ålder i början, utan ha barnets ålder som en övre gräns eller mål. Med övning och vana kommer sträckorna sedan kunna utökas och målet kan då flyttas.

  Ledernas längd

  För anordnade leder finns det ofta angett hur lång leden är. Det är en bra indikation men enligt vår uppfattning är det inte så lång vandringen blir. Vandringen i verkligheten blir nämligen ofta längre än det som står på skylten, även när det känns som att vi gått raka vägen. Så rakt som lederna är uppmätta är det få som går. Särskilt inte barn som springer runt lite fram och tillbaka, kors och tvärs. Har ni hittat en bra maxlängd som passar er genom att mätta upp med GPS eller liknande kan det därför vara bra att välja leder som är i alla fall någon kilometer kortare.

  Lägg nu ihop det här med tanken om att vandra sin ålder. Där pratar vi om ledens angivna längd, alltså den som står på kartor eller markeringar. För en fyraåring skulle vi då välja en led som är 4 km lång, men i verklighet kanske det blir en vandring på 5-6 km.

  Flera dagars vandring

  Har ni planer på att vandra flera dagar är det viktigt att få ihop en bra nivå både för de enskilda dagarna men också för helheten. Eftersom vi går dagsturer blir det lite enklare att känna in och anpassa vandringar till både dagsform och väder. Ska vi göra någon mer utmanande vandring ser vi till att ha det lite lugnare dagen före och efter. Under en veckas vandringssemester brukar vi kombinera vandring med andra roliga aktiviteter som att bada, spela minigolf, paddla kanot eller åka på utflykt. En dag med lite extra vila från vandring brukar räcka för att bli sugna på nya äventyr. Kortare och enklare vandringar har fungerat bra att ha flera dagar i rad.

  Ska ni vandra med övernattning ute i stuga, tält eller liknande är det så klart också viktigt att både varje sträcka och helheten fungerar. Även då går det att planera in lugnare dagar genom att stanna ett par nätter på samma ställe.

  Men oavsett hur långt ni går, glöm inte att det är stunden tillsammans som är det viktiga. Se också andra tips för dig som ska vandra med barn.