Hoppa till innehåll

Stora Kroksjön, Risveden

  Vi firade midsommarafton vid Stora Kroksjön i Risveden med lunch, jordgubbar, hängmattor och vandring. Det visade sig att fler hade liknande planer, och många sällskap hade tagit sig till den mysiga lilla sjön för att bada, fiska och fira midsommar i naturen.

  Stora Kroksjön Risveden

  Från parkeringen norr om Kroksjön gick vi den 700 meter långa stigen genom barrskogen fram till sjön. Där fortsatte vi sedan längs vattnet till ett vindskydd. Från parkeringen tog det ungefär 40 minuter att nå första vindskyddet. Där dukade vi upp vår midsommarmat.

  När vi vilat, ätit och njutit av naturen några timmar bestämde vi oss för att gå runt sjön. Knappt hade vi börjat gå innan de första dropparna kom. Det var ett sånt där typiskt midsommarregn, som trotsigt ökade ju längre bort vi gick från ett vindskydd och sedan höll upp lagom till att vi närmade oss nästa. Men vad gör det med lite regn en varm sommardag? Det blev lite halt och lerigt på stigarna men det blev ändå en väldigt fin vandring.

  Risveden består av en fantastisk vildmarksnatur. I sjön blommade vita näckrosor och barrskogen var både vacker och mysig. Vandringen kändes lite extra spännande där den gick på små ojämna stigar som plötsligt delade sig och möttes igen. Dessutom kunde det plötsligt ligga ett träd över stigen som vi fick klättra över. Vi åkte från Stora Kroksjön lite blöta men väldigt nöjda och kunde konstatera att hit kommer vi gärna tillbaka!

  Besök Stora Kroksjön, Risveden

  Vandringsled

  Längd: 5-6 km (runt sjön är det ca. 4 km, därtill vandring från och till parkering)

  Terräng: Små skogsstigar, ojämnt underlag, lätt kuperat. Blev fort halt och lerigt när det regnade

  Natur

  Risvedens naturreservat med vacker barrskog och insjö

  Annat längs vägen

  Runt sjön fanns fyra vindskjul, grillplatser och picknick-bord. Vid sjöns södra spets fanns dessutom torrdass

  Hitta hit

  Risveden och Stora Kroksjön ligger i Ale/Lerum, cirka 4 mil norr om Göteborg. Det finns parkering både norr och söder om sjön.

  Mer information på länsstyrelsens hemsida