Hoppa till innehåll

Fyra fina fyrar

  Fyrar är fascinerande och roliga att besöka, särskilt om man får gå upp i dem. Först och främst ser de så olika ut, några är långa och smala, andra korta och breda. De har alla ett livsviktigt uppdrag där de står på platser som ofta är både dramatiska och vackra. En fyr som stått och spanat ut över haven år efter år har dessutom ofta många spännande historier att berätta.

  Fyra fina fyrar

  Sjöfartsverket har ett antal visningsfyrar som kan besökas av allmänheten. Att besöka dem alla kanske är något att sätta upp på en Bucket-list?

  Fyra fina fyrar vi har besökt

  I Göteborg skulle vi nog kalla Vinga för fyrarnas fyr så vi tycker absolut att du ska läsa om Vinga och sälsafari, men här berättar vi om fyra andra fina fyrar i Sverige.

  Ölands södra udde, ”Långe Jan”

  Vid Ölands södra udde ligger Ottenby med naturreservat, fågelstation och Naturum. Här är det bra att ha kikare redo för att spana efter fåglar men även sälar.

  Där står Långe Jan och spanar ut över Östersjön. Med sina 42 meter är det Sveriges högsta fyr och enligt sjöfartsverket är Långe Jan den mest besökta av deras visningsfyrar. Upp till toppen är det 197 trappsteg som går som en spiral. Det känns i benen, men ta det bara lugnt för belöningen är en hissnande utsikt över både havet och världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

  Ölands norra udde, ”Långe Erik”

  Längst upp i norr delar sig Öland i två uddar. På den östra finns Trollskogen som bjuder på vacker vandring med vindpinade tallar, gammal ekar och klappersten. Går man längst ut på den nordöstra udden ser man över till den nordvästra där fyren sticker upp.

  Långe Erik är ungefär tio meter lägre än Långe Jan och lockar inte lika många besökare, men är absolut värd en visit. Från parkeringen är det en liten promenad över en bro och genom lövskog ut på udden. När fyren är öppen är det 138 trappsteg, delvis stegar, upp till härlig utsikt.

  Hållö

  Utanför Smögen i Bohuslän ligger vackra Hållö. Spåren efter inlandsisen är tydliga med meterdjupa jättegrytor (kan misstas som runda vattenpölar) och granitklippor som slipats släta. I solsken ser de ut som glittrande sanddynor. Hållö är ett naturreservat, populär bland fågelskådare och badgäster.

  Fyren på Hållö är Bohusläns äldsta. Den röda delen är en påbyggnad då fyren först blev för låg. När fyren är öppen under sommaren kan man få njuta av både fantastisk utsikt och guidernas spännande berättelser, bland annat om Evert Taube vars morbror var fyrvaktare på ön. Du kan även få höra historien om det svenska civila flygplanet som sköts ner av ett tyskt plan och störtade på ön under andra världskriget.

  Stora Karlsö

  Stora Karlsö utanför Gotlands västkust är som ett litet paradis med vacker natur, unikt fågelliv och massa fossiler. Ön är ett naturreservat. Från Klintehamn är det 30 minuters båtresa ut till ön.

  Fyren ligger på öns västra del. Vi gick på barnguidningen från Norderhamn längs vattnet till fossilsamlingen i Hien och sedan vidare upp genom skogen och fyrtrappan till plattån med fyren. På klippväggen nedanför fyren häckar sillgrisslorna. Uppe från fyrtornet är det underbar utsikt över både Stora och Lilla Karlsö, Östersjön och Gotland. Det är möjligt att övernatta i fyren, om man vågar. Guiden nämnde nämligen något om spöken.

  Fyren på Stora Karlsö är inte en av sjöfartsverkets visningsfyrar.