Hoppa till innehåll

Vandring med barn

  Vandring med barn är spännande, roligt och ibland en utmaning. Det kan ta en stund innan vi kommer iväg. Matsäck ska ordnas, väskor packas, (rätt) kläder ska tas på och alla ska gå på toaletten, antingen man behöver det eller inte. Det kan bli både rörigt och tjatigt men på något magiskt sätt så försvinner allt det där så fort vi börjar gå.

  Vandring med barn

  Hitta lagom långa slingor

  Vad är lagom långt för er? Börja försiktigt och testa er fram. Läs gärna mer om tankar kring ”lagom långt för barnen”. Kom ihåg att det inte är längden som vandras som är det viktigaste utan stunden tillsammans, ute i naturen. Vi väljer helst slingor för på något sätt känns det mer spännande att gå ett helt varv. Där början och slutet är samma, men ingenting däremellan. Men kanske är det skönt att gå en sträcka, ta en paus och sedan vända och gå samma redan prövade väg tillbaka. Se vad som fungerar bäst för er.

  Ta tid på er

  Låt vandringen få ta sin tid och bli ett äventyr där ni upptäcker naturen tillsammans. Låt barnens upptäckarglädje och nyfikenhet bli en ledstjärna, men utan att ni går vilse så klart! Kanske bara måste ni stanna upp en stund för att titta på en skalbagge på stigen, leta upp den allra bästa pinnen i skogen eller se vad det var för spännande som skymtade en liten bit bort. Och får en femåring för sig att det går lättare att vandra med en stor tung sten under armen, så kan det vara den som gör att ni kommer framåt.

  Varning för hungriga barn!

  Ett hungrigt eller trött barn tycker inte att vandring är roligt. Och ska vi vara ärliga så är det ju inte särskilt kul att vandra med ett hungrigt eller trött barn heller. Det är därför viktigt att hålla humör och energi uppe under vandringen. Tänk dig en energimätare med grönt, gult och rött. Barn kan snabbt gå från grönt till rött. Men med en kort paus kan det gå lika snabbt tillbaks upp på grönt. Se till att ha med mat och dryck så att det räcker hela turen.

  Ta små korta stopp längs vägen så fort ni märker att någon börjar närma sig gul på energimätaren. Våra barn brukar ha med sig olika snacks i sina ryggsäckar. En kan ha packat ner kex, en annan för morötter och den tredje chips. De kan sedan stolt ta fram och bjuda på det längs vägen när vi tar våra små stopp.

  En länge paus är ett skönt delmål under turen. Eller är det ett delmål? Kanske är det just fika- eller matpausen som är själva huvudmålet, det viktigaste under vandringen. Den klassiska frågan vid bilresande ”När är vi framme?” byts nämligen ofta vid vandring ut till ”När ska vi fika/äta?”. När ni har ätit klart, stanna gärna en stund till.

  Att göra på vägen

  Stanna upp och gör något på vägen. Ta med en hängmatta, badkläder, en täljkniv eller en bra bok. Under Naturkul finns fler tips på vad ni kan göra under vandringen. Där finns även gratis material att hämta som till exempel naturbingo och poängpromenad.

  Hoppas ni får många fina stunder tillsammans på stigar och leder!