Hoppa till innehåll

Vegetarisk chili

  En vegetarisk variant på Chili con carne, som inte bara är god utan även väldigt smidig att laga till hela familjen på ett stormkök (t.ex. Trangia 25). Grytan räcker till 4-5 personer, beroende på hur mycket ris man gör. Det är även gott att ha bröd till och då kan ju maten räcka till ännu fler.

  Vegetarisk Chili

  Vegetarisk chili är lättlagad och tar bara mellan 10-20 minuter att göra (beroende på hur snabbt vattnet till riset kokar upp). Och som om det inte var nog med det här så har rätten ännu en stor fördel. Ingredienserna håller nämligen länge utan någon speciell förvaring. Med andra ord, en väldigt bra rätt på vandringen.

  Recept vegetarisk chili

  1 burk kokta bönor, ca 400 g
  1 paket kokta linser, ca 400 g
  Chili con carne kryddmix (alternativt egna kryddor)
  Snabbris
  Vatten

  Förbered hemma genom att skölja bönor och linser, ta med dem i en burk.

  Gör så här: Koka upp vatten i stormkökets ena kittel. När det kokar, ta bort från värmen och häll i riset. Lägg pannan som lock och ställ åt sidan. Häll i linser, bönor och vatten i den andra kitteln. Rör ner kryddmixen. Låt koka cirka 5 minuter. Servera grytan med riset och eventuellt bröd.

  Egna kryddor

  Kryddmixen kan uppfattas som lite stark. Vill ni då istället använda egna kryddor, se nedan förslag. Lök och vitlök behöver då hackas och stekas i kitteln innan bönorna läggs i. Glöm inte att ta med smör eller olja till det.

  1 gul lök
  2 vitlöksklyftor (eller vitlökspulver)
  2 tsk chilipulver
  1 tsk paprikapulver
  Salt och peppar