Kynnefjäll & Bullaren

En av många härliga skogar och vackra sjöar
Skogar fulla av växter och djur
Rådjuren trivs på Kynnefjäll
Spångar över lurig myrmark
Det finns flera fina leder vid Kasebo
Rädda Kynnefjälls vaktstuga i Lunden
Södra Bullaresjön
Bergvägg i sprickdalen vid Bullaresjöarna
Grusväg och granskog
Kanottur i Kärnsjön

Kynnefjäll är ett platåområde i norra Bohuslän med fantastisk natur, härliga skogar och många sjöar. Naturen är dramatisk och varierande. Mellan höga klippväggar ligger långsmala sjöarna och vattendrag, perfekta för en tur i kanot eller ett svalkande bad. Åkrar och ängar skapar ett böljande lapptäcke mellan barrskogarna. Här möts växter och djur från norra och södra Sverige. Kynnefjäll ramas in av Bullaresjöarna i väst och Örekilsälven i öst. Södra Bullaresjön är den största insjön som helt ligger inom Bohuslän.

Historisk aktion

Vid den röda lilla vaktstugan i Lunden vaktades Kynnefjäll dygnet runt i 20 år. Det var aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll som mellan åren 1980-2000 protesterade mot planerna på slutförvaring av kärnavfall i berget. Aktionen hamnade i Guinness rekordbok som världens tidsmässigt längsta protestaktion.

Boende och aktiviteter mitt i naturen

Vi bodde på Kynnefjälls Natur, en perfekt utgångspunkt för den som vill ge sig ut på äventyr. Hyr en kanot och paddla på Örekilsälven, ut i Kärnsjön. Vandra i de härliga skogarna. Vi tyckte extra mycket om mysiga Kasebo där det finns fina leder med vindskydd och grillplatser. Vi gick en runda förbi Vaktarekullen, Kynnefjälls högsta punkt. Där finns en övernattningsstuga som alltid är öppen. Stigarna gick genom blåbärsskogen, över spångarna på myren där hjortronen höll på att mogna och förbi vackra små skogssjöar. För den som vill vandra längre finns även Bohusleden som går över Kynnefjäll. Här är det alltså lätt att hitta något som passar.

Mycket att upptäcka inom en timmas bilväg

Det finns mycket att se och upptäcka i norra Bohuslän. Vi tipsar om några platser i närheten av Kynnefjäll:

  • Världsarvet Tanums hällristningsområde och Vitlycke museum
  • Älgafallet – Bohusläns högsta vattenfall
  • Kungsklyftan och Vetteberget i Fjällbacka (”Vargklämman” i Ronja Rövardotter)
  • Riksgränsen och Norge
  • Djurparken Nordens Ark
  • Kosterhavets nationalpark
  • Akvariet Havets hus
  • De många mysiga kustsamhällena som Smögen och Kungshamn
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *