Hoppa till innehåll

Vandring och äventyr i Kynnefjäll

  Kynnefjäll är ett platåområde i norra Bohuslän, med fantastisk natur, härliga skogar och många sjöar. Naturen är dessutom både dramatisk och varierande. Mellan höga klippväggar ligger långsmala sjöarna och vattendrag, redo för till exempel en tur i kanot eller ett svalkande bad.

  Kynnefjäll

  Åkrar och ängar skapar ett böljande lapptäcke mellan barrskogarna. Här möts växter och djur från både norra och södra Sverige, vi befinner oss alltså i ett slags gränsland. Kynnefjäll ramas in av Bullaresjöarna i väst och Örekilsälven i öst. Södra Bullaresjön är den största insjön som helt ligger inom Bohuslän.

  Historisk aktion

  Vid den röda lilla vaktstugan i Lunden vaktades Kynnefjäll dygnet runt i 20 år. Det var aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll som mellan åren 1980-2000 protesterade mot planerna på slutförvaring av kärnavfall i berget. Aktionen lyckades och hamnade dessutom i Guinness rekordbok som världens tidsmässigt längsta protestaktion.

  Boende och aktiviteter mitt i naturen

  Vi bodde på Kynnefjälls Natur, en perfekt utgångspunkt för den som vill ge sig ut på äventyr. Här kan du bland annat hyra kanot och paddla på Örekilsälven, ut i Kärnsjön. Det finns dessutom många stigar och leder som bjuder in till vandring i de härliga skogarna.

  Vi tyckte extra mycket om mysiga Kasebo där det finns leder, vindskydd och grillplatser. Vi gick en runda förbi Vaktarekullen, Kynnefjälls högsta punkt. Där finns även en övernattningsstuga som alltid är öppen. Stigarna gick genom blåbärsskogen, över spångarna på myren där hjortronen höll på att mogna och förbi vackra små skogssjöar. För den som vill vandra längre finns även Bohusleden som går över Kynnefjäll. Här är det alltså lätt att hitta något som passar.

  Nära Kynnefjäll

  Det finns väldigt mycket att se och upptäcka i norra Bohuslän. Vi tipsar om några platser inom en timmas bilväg från Kynnefjäll: