Chili con carne

Chili con carne är en smidig och enkel rätt att laga på stormkök, men tänk på hur ni förvarar kött och eventuellt smör. Om det tar lång tid innan maten ska lagas, eller om det är väldigt varmt ute, kan det behövas kylning. En variant är att ta med en flaska med fryst vatten som kylklamp. Det väger ju lite, men som en bonus har ni kallt vatten när isen smälter. Ett annat alternativ är att göra rätten utan kött, alltså en vegetarisk chili.

Det kan vara smidigt att förbereda vissa delar hemma, så att det blir lite mindre att bära med sig. Till exempel kan ni skära och hacka lök och vitlök hemma. Det kan också vara en idé att mäta upp och blanda ihop alla kryddor i en burk (eller använd färdig kryddmix). Fördelen är att det blir färre burkar, men samtidigt går det ju då inte att krydda extra. Chili con carne är gott att äta med till exempel ris eller bröd.

Recept chili con carne

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (eller vitlökspulver)
En klick smör eller lite matolja
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1/2 del vatten
1 pkt krossade tomater
Salt och peppar
1 burk vita bönor

Gör så här: Hacka lök och vitlök, stek i kitteln. När det blivit mjukt, lägg i köttfärsen och bryn den. Tillsätt kryddor och blanda runt. Häll därefter i vatten och de krossade tomaterna. Koka ihop grytan några minuter. Tillsätt till sist bönorna och koka cirka fem minuter. Ät och njut!

Fler recept och tankar om att äta ute