Hoppa till innehåll

Garphyttan nationalpark

  Garphyttan är en av de svenska nationalparker som bildades 1909, de första i Europa. Syftet med just den här nationalparken var att bevara ett gammalt odlingslandskap. I området fanns tidigare en gård, Östra gården. Parken består av den gamla tomten med kringliggande odlingsmark och skog. Ängsmarkerna sköts fortfarande med årlig slåtter för att hållas öppna medan barrskogen får utvecklas mot naturskog.

  Garphyttan nationalpark

  Natur: Odlingslandskap
  Invigning: 1909
  Landskap: Närke

  Naturum: Nej

  Besök i Garphyttan nationalpark

  Inför vår resa till Tiveden hade vi planerat att besöka en nationalpark, men lite oväntat blev det två. Vi hade först en härlig dag med vandring och bad i populära Tivedens nationalpark. Dagen efter åkte vi sedan till den kanske lite mer bortglömda Garphyttans nationalpark. Där var vi nästan själva, men kanske är det annorlunda på våren och tidig sommar när det blommar för fullt på ängarna och i lövskogen. Vad vi förstått är det som vackrast då, men i augusti fick vi istället njuta av grönskan. Dessutom fick vi sällskap på vårt lilla äventyr av släkten som bor i närheten.

  Det fanns fyra leder att välja på, utmärkta med söta figurer. Vi valde Torpstigen som går tvärsigenom parken. Det var en varierande slinga med olika naturtyper. Stigen gick först över den öppna åkermarken och fortsatte sedan in genom skogen. I början var det omväxlande både barr- och lövträd, som till exempel hassel. Efter en stund kom vi fram till Skomakartorpet som ligger längst bort i nationalparken. Vi slog oss ner en stund vid rastplatsen där. Det var fint men själva torpruinen var väldigt överväxt. På vägen tillbaks gick stigen genom mysig granskog för att sedan återigen komma ut på öppna åkermarker. Där fick vi syn på en liten groda i gräset.

  Det lite oväntade besöket i Garphyttan innebar något speciellt. Det blev nämligen den femtonde nationalparken vi besökte och med det hade vi plötsligt besökt hälften av Sveriges nationalparker!

  Garphyttan nationalpark

  Tips, läs mer om Garphyttan på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)