Hoppa till innehåll

Tiveden nationalpark

  Tiveden ligger väster om Vätterns norra spets. Nationalparken består av gammelskog med sjöar, sprickdalar och stora mossiga stenblock. Här syns tydliga spår av de krafter som bildat landskapet och hur inlandsisen sedan format bergen och flyttat runt stenblocken. Nationalparken ligger i två landskap, Närke och Västergötland.

  Tiveden nationalpark

  Natur: Barrskog och sjöar
  Invigning: 1983
  Landskap:
   Västergötland och Närke

  Naturum: Nej

  Besök i Tiveden nationalpark

  Första besöket i Tiveden var i samband med att vi åkte Vättern runt utan barnen. Vi åkte då till huvudentrén (Västergötland) och gick den drygt två kilometer långa Stenkällerundan. De gamla barrträden och enorma mosstäckta jätteblocken gav en sådan härlig trollskogskänsla. Stigen gick över berghällar, på små stigar och trappor. Det var som att stiga in i en sagovärld. Området bjöd på härlig vildmarkskänsla, som kanske blev extra tydlig en höstdag när det var få besökare i parken. Vi fick mersmak, det här ville vi visa och uppleva med barnen.

  Ett par år senare bokade vi därför en stuga i härliga Tiveden och åkte Vättern runt hela familjen. Den här gången besökte vi nationalparken under en heldag. Vid entré Vitsand (Närke) gick vi en kombination av tre leder med start på Tärnekullerundan. Den beskrivs som “kort men krävande led” vilket vi håller med om då delar av leden går över stora klippblock och berghällar, fram till de spännande och häftiga Vitsandsgrottorna.

  Via Vitsandsrundan tog vi oss sedan in på Junker Jägarerundan och fram till den imponerande Junker Jägares sten som är 15 meter hög. Efter ytterligare lite vandring i sommarvärmen valde vi att gå en genväg genom skogen, tillbaka till entrén och den populära badplatsen. Efter en varm vandring var det väldigt härligt att avsluta besöket med ett svalkande dopp i sjön Stora Trehörningen.

  Dagen efter besökte vi en annan nationalpark, nämligen Garphyttan som ligger utanför Örebro.

  Tiveden nationalpark

  Tips, läs mer om Tiveden på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)