Vättern runt

Runt Vättern finns det mycket att se, göra och upptäcka. Där finns flera vackra naturområden för vandring och friluftsliv, som till exempel Tivedens nationalpark. Det finns även väldigt många platser med spännande historia, fina bad, roliga aktiviteter och mycket godsaker. Det finns med andra ord något för alla.

Vättern runt
Utsikt över Vättern

Varje år lockas flera tusen personer att cykla de cirka 30 milen runt Vättern i världens största motionscykellopp, Vätternrundan. Det är inget som lockat oss, men däremot de många sevärdheter som finns längs vägen. Vi startar i Småland vid sjöns södra spets. Följ med på en tur runt Sveriges näst största sjö!


Gränna och Visingsö

Gränna är en väldigt söt ort, i dubbel bemärkelse. För det första är den lilla orten både mysig och charmig. Dessutom ligger polkagrisaffärerna på rad längs huvudgatan. På flera kokerier visar de upp hantverket som ligger bakom de söta stängerna. I en rondell på väg in i Gränna står en luftballong i trä. Vet du vad luftballongen har för koppling till orten? Jo, här föddes S. A. Andrée, ingenjören som försökte (men misslyckades) nå Nordpolen med vätgasballong 1897.

Från Gränna hamn går färjan till Visingsö, Vätterns största ö. Det är en riktigt liten pärla med vacker natur och historiska platser. Ett populärt sätt att ta sig runt på den platta ön är med cykel, men vi väljer Remmalag för en mysig och rofylld tur med häst och vagn.

Polkagrisar i söta Gränna

Ödeshög – Omberg och Rökstenen

Mellan Gränna och Omberg går en turistväg, märkt med en brun skylt med vit blomma, längs med Vättern. På vägen passerar vi flera naturreservat och uppe på en höjd ser vi slottsruinen Brahehus. Vi kör in i Östergötland och åker till Ekopark Omberg med sina många vandringsleder och vackra vyer. I närheten finns även fågelsjön Tåkern. Det är alltså ett spännande område för den naturintresserade. Vi gör ett kortare stopp vid Omberg och åker till Hjässatorget. Därifrån är det 500 meter vandring uppför till Hjässan, bergets högsta punkt, och fantastisk utsikt.

Vi tar sedan en liten omväg förbi Röks kyrka för ett kort stopp vid Rökstenen. Vi svänger alltså bort från Vättern en stund. Runstenen restes på 800-talet och är 2,5 meter hög (ovan jord). Den är med sina cirka 750 runtecken världens längsta kända runskrift.

Rökstenen, världens längsta runinskrift

Vadstena

I Vadstena finns det mycket att upptäcka och här osar det historia. Kanske är Vadstena mest känt för det medeltida klostret som Heliga Birgitta lät bygga här. En guidad tur på Vadstena kloster bjuder på en intressant promenad, både genom området och historien. I turen ingår även ett besök på Sancta Birgitta Klostermuseum.

Vi följer därefter strandpromenaden och kommer efter tio minuter fram till Vadstena slott. Renässansslottet byggdes först som försvarsanläggning men byggdes efter bara några år om till residens. Här går vi in och undersöker de spännande gångarna och vackra salarna.

Vadstena kloster

Motala och Medevi

Motala finns start och mål för Vätternrundan, men vi har knappt kommit halvvägs och har mycket kvar att upptäcka. Vi börjar med en promenad i hamnen. En varm sommardag är det en perfekt plats för glasspaus eller kanske är det dags för mat. Vi åker därefter förbi Göta kanal och slusstrappan i Borenshult vidare mot Medevi.

Vättern runt
Mottala, slusstrappan i Borenshult

Medevi brunn grundades 1678 och var då Sveriges första brunnsort. Vi går en promenad i den vackra brunnsparken och fortsätter sedan ut på den 3 km långa vandringsleden i den omgivande skogen. Vid högbrunnen finns en “Hitta vilse stig” för barn. Naturen, miljön, lugnet och promenaden gör gott för både kropp och själ.

Mysiga Medevi Brunn

Askersund

Vid Vätterns norra spets har vi tagit oss in i Närke. Vi stannar i Askersund och promenerar en stund på de trähusbebyggda gatorna och förbi hamnen. På sommaren är det fullt av liv här. Vi letar upp ett mysigt café innan vår resa fortsätter söder ut, längs Vätterns västra sida.

Vättern runt - norra spetsen
Askersund och Vätterns norra spets

Tiveden

Vi tar oss vidare till Tivedens härliga vildmark och besöker nationalparken som ligger på gränsen mellan Närke och Västergötland. Här stannar vi upp och njuter av djupa skogar med stora, mossiga stenblock, spännande grottor och härliga sjöar. Det finns tre entréer och många vandringsleder att välja på, både korta och långa. Många leder beskrivs som krävande, då de går genom svår terräng. Vi börjar med ett kortare stopp vid huvudentrén (Västergötland) där Stenkällerundan bjuder på drygt 2 km utmanande vandring i härlig trollskog.

Vi tar oss sedan till entré Vitsand (Närke). Där kan vi njuta av både vandring i gammelskogen och bad vid Trehörningens långa sandstrand. Det finns flera kortare leder att välja på eller kombinera. För äventyrliga barn rekommenderas vandring till Vitsandsgrottorna.

Läs gärna mer om Tiveden och de andra nationalparkerna vi besökt.

Klippblock och trollskog i Tivedens nationalpark

Karlsborg

I Karlsborg åker vi till fästningen. Här finns möjlighet att gå guidad tur eller undersöka området på egen hand till fots eller från bilen. Det går också att besöka Fästningsmuseet. Vi kör genom området, tittar på fästningen och staden.

Karlsborgs fästning

Hjo

Resans sista stopp är den fina gamla trästaden Hjo. Vi parkerar vid turistbyrån och går sedan stadsvandringen genom staden och ner till hamnen. En varm sommardag är det fullt av folk som badar eller njuter av en glass. Vi går ut på piren och tittar ut över Vättern.

Efter Hjo åker vi slutligen åter igen in i Småland. Vi tar oss ner till Jönköping och säger hejdå till Vättern där vi startade, vid sydspetsen.

Vättern runt
Hamnen i trästaden Hjo

Att besöka alla de platser vi beskriver tar minst 3-4 dagar. Vi har besökt platserna vid olika tillfällen.

  • 2-dagar utan barn: Gränna – Vadstena kloster – Rökstenen – Motala – Linköping (boende) – Medevi – Askersund – Tiveden huvudentré – Karlsborg – Hjo
  • 4-dagar med barn: Gränna – Vadstena slott – Rökstenen – Motala – Askersund – Tiveden (boende 3 nätter, nationalparksbesök) – Karlsborg – Hjo
  • Visingsö har vi besökt som en heldagsutflykt

Ännu mer att göra runt Vättern

Det finns så klart ännu mer att upptäcka runt Vättern. Vi tänker då framför allt på Jönköping som är den största staden runt sjön och som vi bara passerade. Kanske blir det ett besök på Tändsticksmuseet eller John Bauers museum? Taberg verkar också spännande med sin milsvida utsikt och gammal gruva. Det skulle i och för sig bli en avstickare från Vättern, men med tanke på att Linné ska ha kallat Taberg för “miraklet i Småland” så verkar det vara värt en liten omväg.

Mer att upptäcka i Sverige