Hoppa till innehåll

Vättern runt

  Runt Vättern finns det mycket att se, göra och upptäcka. Där finns flera vackra naturområden för vandring och friluftsliv, som till exempel Tivedens nationalpark. Det finns även väldigt många platser med spännande historia, fina bad, roliga aktiviteter och mycket godsaker. Det finns med andra ord något för alla.

  Vättern Runt - Hjo

  Varje år lockas flera tusen personer att cykla de cirka 30 milen runt Vättern i världens största motionscykellopp, Vätternrundan. Det är inget som lockat oss, men däremot de många sevärdheter som finns längs vägen. Vi startar i Småland vid sjöns södra spets. Följ med på en tur runt Sveriges näst största sjö!


  Gränna och Visingsö

  Gränna är en väldigt söt ort, i dubbel bemärkelse. För det första är den lilla orten både mysig och charmig. Dessutom ligger polkagrisaffärerna på rad längs huvudgatan. På flera kokerier visar de upp hantverket som ligger bakom de söta stängerna. I en rondell på väg in i Gränna står en luftballong i trä. Vet du vad luftballongen har för koppling till orten? Jo, här föddes S. A. Andrée, ingenjören som försökte (men misslyckades) nå Nordpolen med vätgasballong 1897.

  Från Gränna hamn går färjan till Visingsö, Vätterns största ö. Det är en riktigt liten pärla med vacker natur och historiska platser. Ett populärt sätt att ta sig runt på den platta ön är med cykel, men vi väljer Remmalag för en mysig och rofylld tur med häst och vagn.

  Gränna

  Ödeshög – Omberg och Rökstenen

  Mellan Gränna och Omberg går en turistväg längs med Vättern, märkt med en brun skylt med vit blomma. På vägen passerar vi flera naturreservat och uppe på en höjd ser vi slottsruinen Brahehus. I närheten finns även fågelsjön Tåkern. Vi kör in i Östergötland och åker till Hjässatorget i Ekopark Omberg. I området finns många vandringsleder och vackra vyer. Från Hjässatorget är det 500 meter vandring uppför till Hjässan, bergets högsta punkt, och fantastisk utsikt.

  Vi tar sedan en liten omväg förbi Röks kyrka för ett kort stopp vid Rökstenen. Vi svänger alltså bort från Vättern en stund. Runstenen restes på 800-talet och är 2,5 meter hög (ovan jord). Den är med sina cirka 750 runtecken världens längsta kända runskrift.

  Rökstenen

  Vadstena

  I Vadstena finns det mycket att upptäcka och här osar det historia. Kanske är Vadstena mest känt för det medeltida klostret som Heliga Birgitta lät bygga här. En guidad tur på Vadstena kloster bjuder på en intressant promenad, både genom området och historien. I turen ingår även ett besök på Sancta Birgitta Klostermuseum.

  Vi följer därefter strandpromenaden och kommer efter tio minuter fram till Vadstena slott. Renässansslottet byggdes först som försvarsanläggning men byggdes efter bara några år om till residens. Här går vi in och undersöker de spännande gångarna och vackra salarna.

  Vadstena

  Motala och Medevi

  Motala finns start och mål för Vätternrundan, men vi har knappt kommit halvvägs och har mycket kvar att upptäcka. Vi börjar med en promenad i hamnen. En varm sommardag är det en perfekt plats för glasspaus eller kanske är det dags för mat. Vi åker därefter förbi Göta kanal och slusstrappan i Borenshult vidare mot Medevi.

  Medevi brunn grundades 1678 och var då Sveriges första brunnsort. Vi går en promenad i den vackra brunnsparken och fortsätter sedan ut på den 3 km långa vandringsleden i den omgivande skogen. Vid högbrunnen finns en ”Hitta vilse stig” för barn. Naturen, miljön, lugnet och promenaden gör gott för både kropp och själ.

  Medevi

  Askersund

  Vid Vätterns norra spets har vi tagit oss in i Närke. Vi stannar i Askersund och promenerar en stund på de trähusbebyggda gatorna och förbi hamnen. På sommaren är det fullt av liv här. Vi letar upp ett mysigt café innan vår resa fortsätter söder ut, längs Vätterns västra sida.

  Vättern Runt - Askersund

  Tiveden

  Vi tar oss vidare till Tivedens härliga vildmark och besöker nationalparken som ligger på gränsen mellan Närke och Västergötland. Här stannar vi upp och njuter av djupa skogar med stora, mossiga stenblock, spännande grottor och härliga sjöar. Det finns tre entréer och många vandringsleder att välja på, både korta och långa. Många leder beskrivs som krävande, då de går genom svår terräng.

  Läs gärna mer om besök i Tiveden.

  Tiveden

  Karlsborg

  I Karlsborg åker vi till fästningen. Här finns möjlighet att gå guidad tur eller undersöka området på egen hand till fots eller från bilen. Det går också att besöka Fästningsmuseet. Vi kör genom området, tittar på fästningen och staden.

  Karlsborg

  Hjo

  Resans sista stopp är den fina gamla trästaden Hjo. Vi parkerar vid turistbyrån och går sedan stadsvandringen genom staden och ner till hamnen. En varm sommardag är det fullt av folk som badar eller njuter av en glass. Vi går ut på piren och tittar ut över Vättern.

  Efter Hjo åker vi slutligen åter igen in i Småland. Vi tar oss ner till Jönköping och säger hejdå till Vättern där vi startade, vid sydspetsen.


  Att besöka alla de platser vi beskriver tar minst 3-4 dagar. Vi har besökt platserna vid olika tillfällen.

  • 2-dagar utan barn: Gränna – Vadstena kloster – Rökstenen – Motala – Linköping (boende) – Medevi – Askersund – Tiveden huvudentré – Karlsborg – Hjo
  • 4-dagar med barn: Gränna – Vadstena slott – Rökstenen – Motala – Askersund – Tiveden (boende 3 nätter) – Karlsborg – Hjo
  • Visingsö har vi besökt som en heldagsutflykt

  Ännu mer att göra runt Vättern

  Det finns så klart ännu mer att upptäcka runt Vättern. Vi tänker då framför allt på Jönköping som är den största staden runt sjön och som vi bara passerade. Kanske blir det ett besök på Tändsticksmuseet eller John Bauers museum? Taberg verkar också spännande med sin milsvida utsikt och gammal gruva. Det skulle i och för sig bli en avstickare från Vättern, men med tanke på att Linné ska ha kallat Taberg för ”miraklet i Småland” så verkar det vara värt en liten omväg.