Hoppa till innehåll

Göddered-Hakered

  Naturreservatet Göddered-Hakered ligger på norra Hisingen, nära Kungälv. Du kan faktiskt se Göddereds hagar och ängar från E6:an, väster om Nordreälvsbron och Rödbomotet. Reservatet nås från Kongahällavägen. Enligt länsstyrelsens hemsida ska det gå att parkera vid infarten till både Göddered och Hakered, men vid Göddereds byväg är det förbjudet för obehöriga att köra in med fordon.

  Göddered-Hakered

  Vi åkte till Hakeredsvägen där det finns en parkeringsplats, men däremot har vi inte sett några skyltar eller markeringar som visar att det är ett naturreservat.

  Äventyr i Göddered-Hakered

  Vi gick upp längs grusvägen en kort bit och fick syn på orangea markeringar. Vi följde dem in i skogen och uppför berget. Stigen går genom vacker lövskog med mycket hassel, bok och ek. Efter en kort stund markerar en pil vägen till ”utsikt”. Oj vilken hissnande utsikt över skogarna, Bohus fästning och landskapet kring både Nordre älv och Göta älv. Men var försiktiga och håll i er för vid utsiktsplatsen stupar berget högt och läskigt rakt ner!

  Efter utsiktsplatsen går orange slinga nerför berget, genom bokskog och fortsätter sedan till vänster. Under promenaden såg vi både gula och blå markeringar, men vi fortsatte följa de orangea. Tyvärr fanns det inga skyltar eller annan information om hur slingorna gick eller deras längd.

  Efter en stund kom vi till ett område med stora, häftiga klippblock som bildade grottor och gömmor. Perfekt för lek och äventyr tänkte vi, men tyvärr fanns det massa krossat glas, rostiga hinkar och annat skräp bland blocken. Så tråkigt och farligt. Vi fortsatte istället stigen och kom snart ut på grusvägen tillbaks till parkeringen.

  En dubbel runda

  Göddered-Hakered gränsar till ett annat naturreservat, nämligen Göta och Nordre älvs dalgångar. Vi besökte vid ett tillfälle båda genom att kombinera vandring i Hakered med besök vid borgruinen på Ragnhildholmen.

  Vi har även gjort en längre vandring som gick genom båda naturreservaten. Vid Göddered finns nämligen också en slinga och den går ner mot Nordre älv. Mitt i skogen, halvvägs på de båda slingorna, går det som en länk som binder ihop dem. Att gå båda blir ungefär 6 km totalt. Slingan vid Göddered var tydlig att se, men det fanns inga markeringar.

  Besök Göddered-Hakered

  Vandringsled, Orange slinga vid Hakered

  Längd: 2,5 km
  Med alternativt tillägg slingan i Göddered: 6 km

  Terräng: Skogsstig, ojämnt underlag, lätt kuperat

  Natur

  Lövskog

  Annat längs vägen

  Kulturlämningar, ängar, hagar

  Hitta hit

  Parkering finns i korsningen Kongahällavägen – Hakeredsvägen. Busshållplats Backered eller Göddered.

  Se Göddered-Hakered på Reservatskartan.
  Flaggan visar parkering och streckad lila linje rundan vid Hakered med utsiktsplats (sol). Streckad röd linje är fortsatt promenad runt Göddered.

  Göddered-Hakered är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.