Hoppa till innehåll

Välja vandring och upptäck nya platser

  Att få vara med och välja vandring kan vara svårt, men också roligt. Delaktighet och inflytande är två bra ingredienser för att öka lusten att vandra. Låt därför alla få vara med i planering och förberedelser, både stora och små. Vart ska vi åka? Hur långt ska vi vandra? Vad ska vi äta? Det är ju trots allt svårt inte gilla sin egen utflykt!

  Välja vandring

  Får barnen välja vandring fritt så väljer de antagligen något bekant, alltså en plats där ni nyss varit eller som ni redan besökt många gånger. Så kan det lätt bli för vuxna också. Det kan vara både tryggt och mysigt att komma tillbaka till en favoritplats, men samtidigt kan det ibland vara kul att se något nytt. Men hur ska man kunna välja något man inte vet finns?

  Upptäck nya platser

  Vill ni upptäcka nya platser finns några enkla knep som hjälp till att välja det obekanta.

  • Skaffa en bok med vandrings-/utflyktstips i ert område. Låt någon i sällskapet bläddra i boken och välja dagens utflyktsmål. En bok med mycket bilder är då extra bra. Genom att turas om att välja blir alla delaktiga och får välja ”sin” speciella utflykt. Samtidigt ökar chansen till variation då ni antagligen lockas av olika bilder och platser i boken.
  • Skriv en lista med platser ni vill besöka och välj från den. Gör ni det till en krysslista så väljer ni någon av platserna ni inte redan kryssat.
  • Låt slumpen vara med. Använd en bok med vandrings-/utflyktstips, se vilken som är bokens första och sista sida. Stäng boken och säg sedan en siffra däremellan. Leta upp sidan och hitta platsen för er nästa vandring.
  • Skriv ner platser ni vill besöka på lappar och lägg dem i en burk. Dra en lapp för att se vart nästa äventyr går. För att kunna styra lite hur långt bort ni ska kan ni ha lappar i olika färger, t.ex. gröna för platser nära och rosa för platser längre bort. Då kan ni bestämma att idag är det en grön eller rosa lapp som gäller.

  Inspiration till lappar och listor kan ni hitta under Hitta stigar och leder, Upptäck Sverige och Äventyr runt Göteborg.

  Barn som väljer

  Har ni flera barn, låt dem bestämma tillsammans eller turas om. Det är viktigt att ingen känner sig utanför. Om ett barn väljer utflyktsmål kan ett annat välja mat, dricka, fika eller liknande. Har ni en bok till hjälp kan barnen välja en siffra var, lägg ihop dem och ni får ett sidnummer med ert nästa mål.


  Bilden är från Amundön i Göteborg, första utflyktsmålet som beskrivs i boken ”Göteborgarnas nya promenadguide”. Barnen behövde inte bläddra längre än så, när de såg bilder på skog, hav, hästar och framförallt berg att klättra. Det var i och för sig inte en ny plats för oss, men däremot var det då länge sedan vi var där. Vi var alla väldigt nöjda med barnens val.