I östra Göteborg ligger Delsjöområdet, ett av stadens största och mest populära naturområden. I områdets södra och östra delar ligger naturreservatet som bland annat omfattar Stora och Lilla Delsjön. Naturreservatet går att nå från många olika platser och det finns flera parkeringar i anslutning till området.

Stora Delsjön, Brattklevs udde

Här går det att bada, paddla kanot, cykla och vandra. Vill du besöka just naturreservatet tänk på att längst Stora Delsjöns norra och västra sida går gränsen i vattnet, vilket betyder att gångvägarna där ligger utanför reservatet.

En kortare vandring

En solig söndag i september åkte vi på utflykt till Delsjöarna. Planen var att gå några kilometer, laga mat och gå tillbaka samma väg. Riktigt så blev det inte, men vi börjar från början. Vi utgick från Brattklevs udde vid Stora Delsjöns och reservatets södra del. Därifrån gick vi öster ut mot Lilla Delsjön. Efter en stund öppnades skogen upp och gångvägen övergick till en bred spång rakt över den vackra, höstfärgade Svedsmossen – magiskt. Att gå på spångar är alltid spännande och den här var dessutom väldigt lång.

Svedsmossen mellan Stora och Lilla Delsjön

Promenaden fram till Lilla Delsjön var både fin och varierande med skogen, sjöarna och mossen. Helt perfekt för den kortare tur vi hade tänkt oss.

Runt Stora Delsjön

Men vi ville se mer, naturen var härlig, humöret på topp hos både föräldrar och barn och vandringen gick lätt. Så vi fortsatte, över området mellan de två sjöarna och vidare runt Stora Delsjön. Det finns många stigar att gå på men vi höll oss på den större gångvägen, som efter en stund går ihop med Bohusleden. Den går längs sjöns norra och västra del, ner till parkeringen vid Brattklevs udde.

Efter att vi passerat badplatsen blev terrängen mer kuperad. Tidigare hade vägen varit relativt platt men nu gick det upp och ner. På ett par platser var det dessutom trappor. Det var tufft för redan trötta ben men belöningen efter uppförsbackarna var fantastisk utsikt över sjön och skogarna.

Utsikt över Stora Delsjön

Vid en vik gick leden över en lång flytbro, spännande att gå på. Därefter gick vi den sista biten längs viken och kom fram till parkeringen trötta, glad och väldigt nöjda med utflykt som blev så mycket mer än vi först tänkte.

En del av Bohusleden, genom Stora Delsjön

Besök Delsjöområdets Naturreservat

Runt Stora Delsjön, start i södra delen

Längd: 7,5 km enligt skyltar (10 km enligt telefonen)

Terräng: Mest bred grusad gångväg, en del backar och trappor längs västra sjöslingan

Natur

Skog, sjöarna och mosse

Annat längs vägen

Flera rast- och eldplatser, bänkar, toaletter, badplats och kanotuthyrning

Hitta hit

Parkering vid Brattklevs udde, Delsjöområdet Grindparkeringen (J A Fagerbergsväg)

Det går även att börja vid Delsjöbadet.

Mer information på länsstyrelsens hemsida

Vandringskarta för Delsjöområdet (även delar utanför naturreservatet)

Fler äventyr runt Göteborg

Inläggets betyg
[Totalt: 0 Snitt: 0]
Etiketter: