Hoppa till innehåll

Stora Delsjön

  I östra Göteborg ligger Delsjöområdet, ett av stadens största och mest populära naturområden. Här går det att bada, paddla kanot, cykla och vandra. I områdets södra och östra delar ligger naturreservatet som bland annat omfattar Stora och Lilla Delsjön. Naturreservatet går att nå från många olika platser och det finns flera parkeringar i anslutning till området.

  Stora Delsjön

  En kortare vandring

  En solig söndag i september åkte vi på utflykt till Delsjöarna. Planen var att gå några kilometer, laga mat och gå tillbaka samma väg. Riktigt så blev det inte, men vi börjar från början. Vi utgick från Brattklevs udde vid Stora Delsjöns och reservatets södra del. Därifrån gick vi öster ut mot Lilla Delsjön. Efter en stund öppnades skogen upp och gångvägen övergick till en bred spång rakt över den vackra, höstfärgade Svedsmossen – magiskt. Att gå på spångar är alltid spännande och den här var dessutom väldigt lång.

  Promenaden fram till Lilla Delsjön var både fin och varierande med skogen, sjöarna och mossen. Helt perfekt för den kortare tur vi hade tänkt oss.

  Runt Stora Delsjön

  Men vi ville se mer, naturen var härlig, humöret på topp hos både föräldrar och barn och vandringen gick lätt. Så vi fortsatte, över området mellan de två sjöarna och vidare runt Stora Delsjön. Det finns många stigar att gå på men vi höll oss på den större gångvägen, som efter en stund går ihop med Bohusleden. Den går längs sjöns norra och västra del, ner till parkeringen vid Brattklevs udde.

  Efter att vi passerat badplatsen blev terrängen mer kuperad. Tidigare hade vägen varit relativt platt men nu gick det upp och ner. På ett par platser var det dessutom trappor. Det var tufft för redan trötta ben men belöningen efter uppförsbackarna var fantastisk utsikt över sjön och skogarna.

  Vid en vik gick leden över en lång flytbro, spännande att gå på. Därefter gick vi den sista biten längs viken och kom fram till parkeringen trötta, glad och väldigt nöjda med utflykt som blev så mycket mer än vi först tänkte.

  Besök Delsjöområdet

  Runt Stora Delsjön, start i södra delen

  Längd: 7,5 km enligt skyltar (10 km enligt telefonen)

  Terräng: Mest bred grusad gångväg, en del backar och trappor längs västra sjöslingan

  Natur

  Skog, sjöarna och mosse

  Annat längs vägen

  Flera rast- och eldplatser, bänkar, toaletter, badplats och kanotuthyrning

  Hitta hit

  Parkering vid Brattklevs udde, Delsjöområdet Grindparkeringen (J A Fagerbergsväg)
  Det går även att börja vid Delsjöbadet.

  Se Delsjöområdet på Reservatskartan.
  Flaggan markerar parkeringen vid Brattklevs udde och streckad lila linje visar slingan vi gick.

  Se även vandringskarta för Delsjöområdet (även delar utanför naturreservatet).

  Delsjöområdet är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.