Hoppa till innehåll

Vättlefjäll

  I Vättlefjäll finns härlig skog med flera sjöar. Det är ett populärt och fint område för bland annat vandring, kanotturer och bad. Genom reservatet går tre större leder nämligen Bohusleden, Pilgrimsleden och Vättlefjällsleden. Det finns även många kortare spår och slingor. Området ligger i nordöstra Göteborg och en liten bit av naturreservatet sträcker sig in i Ale kommun.

  Utflykt till Vättlestugan

  Vättlefjäll naturreservat är stort och det finns många platser att besöka. Vi har utgått från Vättlestugan i Angered. Där har vi kombinerat flera leder för att få en (för oss) lagom lång vandring.

  Vi börjar oavsett vid Surtesjöns södra spets och går åt höger. Vi följer röd led genom en härlig, varierande blandskog upp förbi Skrovtjärn. Där leden återigen möter Surtesjön sticker det ut en smal udde. Där brukar det vara lagom för en paus, antingen ute på udden eller på höjden strax efter. Utsikten är underbar.

  Efter lite vila fortsätter vi leden ännu en bit. När stigen sedan delar sig tar vi av åt höger igen, in på Vättlefjällsleden. Stigen går först över en lång spång och några minuter senare ändras plötsligt skogen för en stund. Granarna tar över och marken täcks av tjock grön mossa. Det är en riktigt häftig känsla.

  Stigen fortsätter genom skogen fram till Tjuvtjärn. Där lämnar vi Vättlefjällsleden, svänger in på blå stig och kommer återigen in i blandskog. Sista delen tillbaka till Vättlestugan är på grusväg.

  Besök Vättlefjäll Naturreservat

  Från Vättlestugan

  Längd: ca 5 km (kombination av leder)

  Terräng: Kuperat, mestadels ojämna skogsstigar

  Natur

  Blandskog, granskog, sjöar

  Annat längs vägen

  På sommaren går det att hyra kanot vid Vättlestugan.

  Hitta hit

  Parkering vid Vättlestugan i Angered.

  Se Vättlefjäll på Reservatskartan.
  Flaggan markerar parkeringen vid Vättlestugan och streckad lila linje visar slingan vi gått.

  Vättlefjäll är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.