Vättlefjäll

I Vättlefjäll finns härlig skog med flera sjöar. Det är ett populärt och fint område för bland annat vandring, kanotturer och bad. Genom reservatet går tre större leder nämligen Bohusleden, Pilgrimsleden och Vättlefjällsleden. Det finns även många kortare spår, se Västkuststiftelsens spårkarta. Området ligger i nordöstra Göteborg och en liten bit av naturreservatet sträcker sig in i Ale kommun.

Vättlefjäll

Utflykt till Vättlestugan

Vättlefjäll naturreservat är stort och det finns många platser att besöka. Vi har utgått från Vättlestugan i Angered. Där har vi kombinerat tre leder för att få en (för oss) lagom lång vandring. Det är en längre variant av blå runda, eller är det kanske snarare ett kortare alternativ på röd slinga.

Vi börjar oavsett vid Surtesjöns södra spets. Vi följer röd led genom en härlig, varierande blandskog upp förbi Skrovtjärn. Där leden återigen möter Surtesjön sticker det ut en smal udde. Där brukar det vara lagom för en paus, antingen ute på udden eller på höjden strax efter. Utsikten är underbar.

Efter lite vila fortsätter vi på den röda leden ännu en bit. När stigen sedan delar sig tar vi av åt höger, in på Vättlefjällsleden. Stigen går först över en lång spång och några minuter senare ändras plötsligt skogen för en stund. Granarna tar över och marken täcks av tjock grön mossa. Det är en riktigt häftig känsla.

Stigen fortsätter genom skogen och fram till Tjuvtjärn. Där lämnar vi Vättlefjällsleden och svänger in på blå stig. Sista delen tillbaks till Vättlestugan är det återigen mysig blandskog.

Vättlefjäll utsikt
Granskog i Vättlefjäll

Vättlefjäll är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.

Besök Vättlefjäll Naturreservat

Från Vättlestugan

Längd: ca 5 km (kombination av leder)

Terräng: Kuperat, mestadels ojämna skogsstigar

Natur

Blandskog, granskog, sjöar

Annat längs vägen

På sommaren går det att hyra kanot vid Vättlestugan.

Hitta hit

Parkering vid Vättlestugan i Angered.

Det går även att nå naturreservatet från flera andra platser. Spårkartan utgår från Jennylund, Dammekärr, Björsjöås och Vättlestugan.

Mer information på länsstyrelsens hemsida

Fler äventyr runt Göteborg