Hoppa till innehåll

Hitta naturreservat

  Redo att ge dig ut i naturen men svårt att veta vart du ska ta dig? Natur finns överallt så det borde inte vara så svårt, men ändå kan det vara det. Vill du börja upptäcka naturen kan det vara just detta som hindrar. Eller så är du ofta ute, men det blir lite som med middagar. Ja, ni vet så där tjatigt med samma rätter (utflyktsmål) som man varierar mellan.

  Hitta naturreservat

  Naturreservat kan då vara en lösning. Det finns över 5.000 naturreservat i Sverige, så helt klart mycket att upptäcka. De finns i alla landets landskap och län, till och med i nästan alla kommuner. Med andra ord är det ett roligt och enkelt sätt att upptäcka fina platser i närmiljön.

  Hitta naturreservat

  Vad finns det för naturreservat i ditt område? Kanske kan du hitta ett nytt härligt utflyktsmål eller påminnas om en plats du inte besökt på länge. Något att utgå ifrån för att välja vandring. Här är tips på två bra sidor, både för att hitta naturreservat där du är och för att läsa mer om skyddad natur. De har även varsin väldigt bra kartfunktion som visar olika typer av skyddade områden i landet. Du kan även läsa mer om naturreservat nära Göteborg.

  Länsstyrelsen

  Börja med att titta under Besöksmål på din länsstyrelses sida. Alla länsstyrelser har där en gemensam sökfunktion där du bland annat kan filtrera fram naturreservat i ett visst län eller kommun. De flesta naturreservat finns med där, men inte alla. Jämför med någon av kartorna nedan för att se om det finns fler. Dessutom har flera länsstyrelser sammanställt krysslistor och broschyrer som då ofta finns på undersidorna naturreservat eller friluftsliv.

  Länsstyrelsen

  Karta Länsstyrelsernas reservatskarta

  Naturrvårdsverket

  Vill du veta mer om olika skyddade områden kan vi rekommendera naturvårdsverkets sida. Där kan du läsa vad olika skydd, som till exempel naturreservat, nationalpark och biotopskydd, innebär. Det finns också information om hur mycket av Sveriges natur som är skyddad.

  Naturvårdsverket

  Karta Naturvårdsverket Skyddad natur

  Naturreservatens symbol är den vita snöflingan som brukar markera områdets gränser. Ofta finns det dessutom tavlor uppsatta med information. Det är länsstyrelserna och kommunerna som bildar reservaten. För skyddad natur finns det särskilda regler. De är olika för varje naturreservat så ta reda på vad som gäller där du är. Läs på informationsskyltar eller på länsstyrelsens sida

  I många naturreservat finns det stigar och leder. Börja där om du är osäker. Vi hade tänkt besöka Bredmossen i Kynnefjäll som vi läst om. När vi frågade om parkering och leder fick vi till svar ”Kan man gå där? Det ska ni nog inte göra. Där kan ni sjunka ner så det är bäst att ni är minst tre stycken så att ni kan dra upp varandra.” Vi valde ett annat ställe, med fast mark och fina skogsstigar.