Hoppa till innehåll

Krysslistor Sverige

  Upptäck spännande platser och vacker natur med våra krysslistor. Vi har satt ihop kartor/listor där du kan markera vilka svenska landskap, nationalparker eller världsarv du har besökt. Här finns alltså tre spännande utmaningar för att upptäcka mer av Sverige. Med listorna blir målet synligt men också framstegen. Att kryssa fåglar har länge varit populärt men krysslistor finns även i andra sammanhang. Flera länsstyrelser har till exempel tagit fram listor för naturreservat.

  Krysslistor

  När får man kryssa?

  Hur mycket behöver man ha sett av en nationalpark eller ett världsarv? Det är självklart upp till var och en att avgöra. När det gäller nationalparker kan det ibland till och med vara lite lurigt att veta om man ens har passerat den där osynliga gränsen eller inte. Ett tips är därför att titta på till exempel Naturvårdsverkets karta Skyddad natur eller Länsstyrelsernas reservatskarta. Världsarven är kanske lite enklare att avgöra, men när det gäller landskapen då, räcker det att åka igenom? Det kan det absolut göra! Eller så vill du sova i landskapet, vandra en viss sträcka, besöka den högsta toppen. Ja målet är ju ditt, så vad vill du?

  Vårt mål var att göra något tillsammans i alla landskap. Det innebar att vi planerade in längre eller kortare stopp, små utflykter och äventyr. När vi var i Stockholm besökte vi därför både centrum (Uppland) och vandrade i Tyresta nationalpark (Södermanland). På väg till Höga kusten (Ångermanland) stannade vi i Sundsvall (Medelpad) och gick en promenad i staden. Flera av de utflykter vi gjorde längs vägen var besök i nationalparker eller världsarv så det är nog därför vi tycker att de tre på något sätt hör ihop.

  Alla våra kryss har en sak gemensamt, som inte är planerat eller någonting vi tidigare tänkt på. Nu kan vi ändå konstatera att vi har ätit i alla de landskap, nationalparker och världsarv vi besökt. Kanske är det så att vi omedvetet tycker att ett besök utan mat, fika eller snack inte räknas?! Oavsett så är det ju ett trevligt sätt att stanna upp en stund.

  Våra krysslistor

  Här kan du hämta och ladda ner tre gratis krysslistor.

  Sveriges landskap

  Skriv ut vår karta med Sveriges 25 landskap och färglägg de du har besökt! Ett roligt och tydligt sätt att se var du varit i vårt avlånga land. Reser du med barn kan det vara kul att färglägga tillsammans.

  Läs mer om Sveriges landskap

  Nationalparker

  Här listar vi Sveriges nationalparker med spännande fakta som bland annat vilket år de bildats, landskap och storlek. Skriv ut och kryssa de nationalparker du har besökt. Du kan dessutom markera vilka du vill besöka.

  Läs mer om Sveriges nationalparker

  Världsarv

  En variant av Sverige kartan, nu med landets världsarv. Några är utspridda på flera platser, och då finns små prickar utritade. Skriv ut och färglägg symbolen för de världsarv du har besökt. Kanske kan kartan kan också vara till hjälp för att planera in kommande besök.

  Läs mer om Världsarv i Sverige

  Göteborgs naturreservat

  En enkel krysslista med alla naturreservat i Göteborgs kommun. Ett roligt sätt att upptäcka fin natur och spännande platser nära storstaden. Skriv ut och kryssa de naturreservat du har besökt.

  Läs mer om Naturreservat nära Göteborg


  Mer kul att göra i och om naturen