Hoppa till innehåll

Gammelstad Kyrkstad

  I Sverige fanns det förr många så kallade kyrkstäder, framför allt i Norrland. Där hade sockenbor som bodde långt från kyrkan sin kyrkstuga där de kunde övernatta i samband med gudstjänstbesöken. Det var även en viktig mötesplats för marknader, ting, sockenstämmor och festligheter. Gammelstads kyrkstad utanför Luleå är den största och bäst bevarande kyrkstaden av detta slag.

  Gammelstad kyrkstad

  Officiellt namn: Church Town of Gammelstad, Luleå
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 1996
  Landskap: Norrbotten

  Gammelstad Kyrkstad uppfyller tre kriterier för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  II:
  Visar på förändringar i värderingar inom arkitektur, teknik, monumental konst, stadsplanering eller landskapsdesign
  IV: Enastående exempel på byggnad eller landskap som visar på betydande steg i mänsklighetens historia
  V: Enastående exempel på traditionella bosättningar, användning av land/vatten eller människans samspel med naturen inom en kultur


  Besök i Gammelstad Kyrkstad

  Vi började vårt besök på Visitor Centre där vi fick en broschyr med information om kyrkstaden och dessutom en karta över området. Alldeles utanför ligger Nederluleå Kyrka, en stor vacker stenkyrka från 1400-talet. Vi promenerade runt i kyrkstaden bland de små röda stugorna och läste om speciella hus och platser längs vägen. I området finns drygt 400 stugor som nästan alla är privatägda. Visningsstugan däremot ägs av Nederluleå hembygdsförening. Den är byggd på 1700-talet, är ovanligt stor och består av två kammare. Där fick vi fick komma in och i stugan hälsade två personer från hembygdsföreningen oss välkomna. De berättade mer om området och stugan, till exempel den spännande lucksängen – en tvåvåningssäng där man halvsittande sov, tätt ihop med stängda luckor för att hålla värmen.

  I området finns även större byggnader som Sockenstugan och Sockenmagasinet. Öster om kyrkan ligger borgarkvarteren med bebyggelse som skiljer sig stort från de små röda stugorna. Där ligger bland annat Gästgården, Borgmästargården och Kaptensgården. Vi fortsatte följa kartas rutt längs Gamla Hamngatan och kom slutligen fram till friluftsmuseet Hägnan som ligger precis bredvid kyrkstaden och världsarvet. Där var det barndagar så det fanns extra mycket att se och göra.

  Gammelstad kyrkstad

  Vandra i världsarvet

  Inne i själva världsarvet går det att promenera runt länge på gator och gränder i kyrkstadens kvarter. Det går även att kombinera världsarvsbesöket med vandring i närområdet, nämligen till Gammelstadsviken. Det är en sjö som ligger bredvid friluftsmuseet Hägnan. Sjön är det som finns kvar av stadens gamla hamninlopp. Nästan hela sjön är ett naturreservat och från Hägnan går en ungefär 4,5 km lång vandringsstig längs sjön till en rastplats med fågeltorn.

  Tips, läs mer om världsarvet på Gammelstad kyrkstads officiella sida (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige