Hoppa till innehåll

Hällristningarna i Tanum

  I hällristningsområdet i Tanum finns tio tusentals bilder från bronsåldern och första delen av järnåldern. Världsarvet är drygt 40 km² stort och omfattar över 600 berghällar med ristningar. Här finns stora möjligheter till spännande äventyr och vandring i historisk miljö.

  Hällristningarna i Tanum

  Officiellt namn: Rock Carvings in Tanum
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 1994
  Landskap: Bohuslän

  Hällristningsområdet i Tanum uppfyller tre kriterier för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  I: Mänskligt kreativt mästerverk
  III: Unikt/exceptionellt vittnesbörd om en tradition eller civilisation
  IV:
  Enastående exempel på byggnad eller landskap som visar på betydande steg i mänsklighetens historia


  Besök i Hällristningsområdet i Tanum

  Vi åkte på utflykt till världsarvet i Tanum under vår sommarvecka i bohuslänska Kynnefjäll. En spännande dag för både vuxna och barn med härlig kombination av historia, konst och dessutom natur. Vi besökte de fyra platser som är iordningställda med bland annat parkering, gångvägar och informationsskyltar.

  Vi startade dagen vid Vitlycke museum. Där finns bland annat information, butik, café, toaletter och en lekplats inspirerad av hällmålningarnas skepp. Vi besökte Bronsåldersgården som ligger bredvid museet och gick en promenad i skogen bakom. Sedan var det dags att titta på Vitlyckehällen. Vi följde först en liten stig till mindre hällar i området. Där såg vi bland annat skeppet som finns avbildad på 50-kronorssedeln. Vi hade tur, för när vi sedan kom fram till den stora hällen var det guidning där. Med mer kunskap om skålgropar, skepp och annat spännande åkte vi vidare till nästa plats.

  Vid Aspeberget följde vi en promenadstig genom en kohage på berget. Stigen gick förbi flera hällar med hällristningar och längs vägen fick vi dessutom njuta av utsikt över Tanumsslätten. Vårt tredje stopp var Litsleby och den 2,3 meter långa Spjutguden. Vi avslutade dagen vid Fossum där vi tittade lite extra på solhästen.

  Hällristningarna i Tanum

  Vandra i världsarvet

  Vid de fyra platser vi besökte var det kortare promenader. Vi åkte bil mellan områdena då alternativet var att gå på den smala landsvägen. För den som vill vandra lite mer i världsarvet finns ett alternativ som vi tycker låter spännande, nämligen en sex kilometer lång led som kallas just Vandring i världsarv. Den går till Lövåsen, Gerumhällen och Sotetorp, alltså tre andra hällristningsplatser än de vi besökte.

  Tips, läs mer om världsarvet på Vitlycke museums hemsida (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige