Hoppa till innehåll

Hansestaden Visby

  Världsarvet Hansestaden Visby omfattar den drygt 3,5 kilometer långa ringmuren, den gamla välbevarade staden innanför och även parkområdena i dess omgivning. Visby är en mysig och idyllisk småstad med stor historia. Staden var ett viktigt centrum för handeln inom Hansan. Under Visbys storhetstid på 1200-talet byggdes muren men även flera kyrkor och stenhus. Den stad som då växte fram, med både gatunät och byggnader, är fortfarande väldigt välbevarad. Det gör Visby till ett unikt exempel på en nordeuropeisk medeltida muromgärdad stad.

  Hansestaden Visby

  Officiellt namn: Hanseatic Town of Visby
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 1995
  Landskap: Gotland

  Hansestaden Visby uppfyller två kriterier för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  IV:
  Enastående exempel på byggnad eller landskap som visar på betydande steg i mänsklighetens historia
  V: Enastående exempel på traditionella bosättningar, användning av land/vatten eller människans samspel med naturen inom en kultur


  Besök i Hansestaden Visby

  När vi närmade oss innerstaden och ringmurens nordöstra delar blev synliga utbrast barnen, både ivriga och imponerade, att det såg ut som en fantasivärld. Och visst ser det ut som en plats hämtad ur en saga? Vi hade alltså åkt på semester till Gotland, en varm och solig sommarvecka. Där fick vi njuta av häftig natur med raukar och fossiler, bada i hav och kalkbrott men även upptäcka historiska platser. En av dem var Visby, en resa tillbaks i tiden.

  Vi följde nu små stigar över Östergravar och in genom Norderport, ett av murens äldsta torn. Innanför muren strosade vi sedan runt på smala gator och gränder, mellan låga hus och kyrkoruiner, förbi Visby domkyrka och vidare till Stora Torget. Efter middag på en av restaurangerna på torget följde vi murens södra del till bland annat Fängelsetornet och Visborgs Slottsruin. På ringmuren växte Gotlands landskapsblomma, den slingrande murgrönan. Vi promenerade förbi hamnen, strandpromenaden och grönområdet Almedalen. Slutligen kom vi fram till Strandgärdet utanför murens norra sida, där dagen avslutades med riddarspel. Det var spännande och framförallt barnen tyckte att det var en av höjdpunkterna på hela resan. Dessutom vann ”vårt” lag, heja heja!

  Hansestaden Visby

  Vandra i världsarvet

  I själva världsarvet är det kulturvandring i innerstaden som gäller, men för den som vandra längre finns en pilgrimsled som har sitt mål strax utanför ringmuren. Den 45 km långa S:t Olavsleden går från S:t Olofsholm på nordöstra Gotland tvärs över ön till ruinerna av Solbergakloster i Visby, bara några hundra meter från världsarvet.

  Tips, läs mer om världsarvet på Region Gotland (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige