Hoppa till innehåll

Höga kusten

  Vid senaste istiden var isen som tjockast längst Ångermanlands kust och jordskorpan pressades där ner en hel kilometer. När området till slut blev isfritt för drygt 10 000 år sedan låg det till största del under vatten. Den stora landhöjning som sedan dess har skett är världsunik och den pågår dessutom fortfarande. Världsarvet Höga kusten bildades år 2000 och utvidgades några år senare med Kvarkens skärgård utanför den finska staden Vasa, två separata områden som ändå hör ihop.

  Höga kusten

  Officiellt namn: High Coast / Kvarken Archipelago
  Kategori: Naturarv
  Inskriven år: 2000 (utökat 2006)
  Landskap: Ångermanland

  Höga kusten uppfyller ett kriterium för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatt och sammanfattat)
  VIII:
  Enastående exempel som representerar betydande stadier i jordens historia t.ex. geologiska processer


  Besök i Höga kusten

  Det är verkligen ett helt magiskt vackert landskap som höjt sig ur vattnet. Vi spenderade tre sommardagar mitt i världsarvet, som sträcker sig längs kusten från Högakustenbron upp till Skagsudde utanför Örnsköldsvik. Vi bodde i Friluftsbyn, granne med Skuleberget. Första dagens äventyr startade med 2,5 km bergsbestigning upp till toppen längs Höga kusten stigen. Det var en ganska tuff vandring i sommarvärmen, men det fanns gott om platser att stanna och njuta av utsikten längs vägen. Uppe på toppen blev belöningen både utsikt, våfflor och glass. Vi följde sedan den knappt 1 km långa kalottstigen runt toppen och gick sedan slutligen skidbacks-stigen ner (liften stängd). Det var tufft, men värt det!

  Dagen efter vilade vi benen och åkte ut i skärgården till vackra Ulvön. Vi gick en kort promenad längs Hamngatan och åt lunch på en mysig restaurang. Ön är känd för surströmming, men det var inget som lockade. Vi besökte även lanthandeln och Ulvö museum. Den tredje och sista dagen i Höga kusten besökte vi Naturum och Skuleskogens nationalpark. Vi vandrade genom den härliga barrskogen och upp på Slåtterberget. Därifrån var det fantastisk utsikt och vi såg bland annat Ulvön.

  Höga kusten

  Vandra i världsarvet

  I Höga Kusten finns det mycket att välja på för den som vill vandra. Höga Kustenleden (128 km) går genom hela världsarvet och i Nordinggrå finns Världsarvsleden (100 km). Det finns även många både korta och långa leder i till exempel Skuleskogens nationalpark, Skulebergets naturreservat och på Ulvön. Det är tre populära platser som alla ligger inom världsarvet.

  Tips, läs mer om världsarvet på Naturum Höga kustens hemsida (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige