Laponia världsarv

Världsarvet Laponia

Laponia är ett världsarv både för sin unika natur och kultur. Det är en vildmark med bland annat fjäll, glaciärer, gammelskogar, myrar och sjöar. Här är det samiska livet och historia en del av landskapet. Nio samebyar har marker inom Laponia. Världsarvet omfattar de fyra nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke, Padjelanta/Badjelánnda och Muddus/Muttos. Dessutom ingår bland annat naturreservaten Stubbá och Sjávnja/Sjaunja. Naturum Laponia ligger i Stora Sjöfallets nationalpark.

Laponia uppfyller fem kriterier för världsarv (Unesco):
(Här fritt översatta och sammanfattade)
III: Unikt/exceptionellt vittnesbörd om en tradition eller civilisation
V: Enastående exempel på traditionella bosättningar, användning av land/vatten eller människans samspel med naturen inom en kultur
VII: Fantastiska naturfenomen eller områden med exceptionell naturlig skönhet och estetiskt värde
VIII: Enastående exempel som representerar betydande stadier i jordens historia t.ex. geologiska processer
IX: Enastående exempel på betydande pågående ekologiska och biologiska processer gällande evolution och utveckling i ekosystem samt växt- och djurliv

Officiellt namn: Laponian Area
Kategori: Mix, Kultur– och Naturarv
Inskriven år: 1996
Landskap: Lappland

Besök i Laponia världsarv

Vi åkte på Inlandsvägen söderut och ungefär tio minuter efter att vi passerat Gällivare stod en brun skylt i vägkanten som markerade att vi nu körde in i Laponia världsarv. Bredvid vägen, som går i kanten på Stubbá naturreservat, bredde barrskog och myrar ut sig. Under en sträcka följer vägen dessutom den norra gränsen till Muddus nationalpark. Det var dit vi var på väg, till Muddus alltså, men vi skulle till södra delen av parken. En halvtimme senare, precis innan vägen korsar Stora Luleälven, svängde vi därför av in på en liten grusväg som vi följde tills den tog slut.

Vi var då framme vid Muddus nationalparks fina och nybyggda entré i Skájdde. Där stannade vi en stund och gick en promenad genom skogen och över myren. I Laponias gammelskogar trivs manlaven, och den hängde tjock på trädens grenar. Det var en härlig plats för lite vila. Hela nationalparken ingår i världsarvet.

Vandra i världsarvet

Laponia är verkligen vandrarnas världsarv, med 9 400 kvadratkilometer fantastisk natur. Det finns många leder och stigar att välja på både för kortare promenader och längre vandringar. På Laponias hemsida går det att läsa mer om leder i världsarvet eller söka fram en passande tur. Kungsleden som går mellan Abisko och Hemavan passerar världsarvet och två av dess nationalparker, nämligen Stora Sjöfallet och Sarek.

Tips, läs mer om världsarvet på Laponias officiella sida (öppnas i nytt fönster)

Mer om alla världsarv i Sverige

Andra världsarv vi besökt