Hoppa till innehåll

Örlogsstaden Karlskrona

  Under Sveriges stormaktstid behövde det finnas en stark flotta i södra Sverige, för att skydda landet mot danskarna. År 1680 grundades därför Karlskrona, en då mycket modern och effektiv flottbas. Örlogsstaden, med marinbasen, försvarsanläggningen och varvsområdena, är mer än 300 år senare mycket välbevarad och dessutom fortfarande i bruk. Världsarvet omfattar främst örlogsvarvet- och hamnen, flera befästningar samt den militära och civila staden på Trossö och Stumholmen.

  Örlogsstaden Karlskrona

  Officiellt namn: Naval Port of Karlskrona
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 1998
  Landskap: Blekinge

  Örlogsstaden Karlskrona uppfyller två kriterier för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  II:
  Visar på förändringar i värderingar inom arkitektur, teknik, monumental konst, stadsplanering eller landskapsdesign
  IV: Enastående exempel på byggnad eller landskap som visar på betydande steg i mänsklighetens historia


  Besök i Örlogsstaden Karlskrona

  Örlogsstaden Karlskrona var det tredje världsarvet vi besökte, men det hade vi inte riktigt koll på då. Jo, att staden var ett världsarv visste vi, men vi hade inte satt in det i något direkt sammanhang. Vår första kväll i Karlskrona tog vi en promenad i stadens centrum på Trossö. Mitt på Stortorget står Karl XI:s staty. På och runt torget finns mycket att se som till exempel rådhuset, vattenborgen och de pampiga kyrkorna, Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan (Tyska kyrkan). Vi fortsatte förbi Hoglands park, Borgmästarekajen och Fisktorget där Blekinge museum ligger.

  Nästa dag tog vi oss till Stumholmen och började med att besöka Marinmuseum. Där fanns det väldigt mycket att både upptäcka och göra. Ett roligt och bra museum och dessutom gratis inträde. Favoriten var ubåten vi fick gå in i. Efteråt gick vi en promenad på den lilla ön till bastion Kungshall och salutstationen. Utanför Marinmuseum hade vi sett att det gick bilfärjor så vi avslutade dagen med en spontan tur ut i Karlskrona skärgård till ön Aspö. Det var kul att se staden och Örlogshamnen från vattnet. Aspö ingår inte i världsarvet men däremot Drottningskärs kastell som ligger på ön. Dessutom passerade färjan Godnatts fästningstorn, en annan befästning som ingår i världsarvet.

  Örlogsstaden Karlskrona

  Tips, läs mer om världsarvet på Visit Karlskrona eller titta närmre på deras karta (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige