Hoppa till innehåll

Södra Ölands odlingslandskap

  På södra Öland har människor i flera tusen år anpassat sig till och samspelat med de speciella förutsättningarna i området. Kalkberggrunden med tunna jordar, tillsammans med öns milda klimat, har skapat en alldeles speciell natur. Här finns inte förutsättningar för skogsbruk och det gamla odlingslandskapet lever därför vidare. Gårdarna ligger kvar i byar och områdena utanför är än idag betesmarker. I världsarvet, som utgör nästan en tredjedel av hela Öland, finns alltså åkrar och betesmarker men även vattenområden, byar och fornlämningar.

  Södra Ölands odlingslandskap

  Officiellt namn: Agricultural Landscape of Southern Öland
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 2000
  Landskap: Öland

  Södra Ölands odlingslandskap uppfyller två kriterier för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  IV:
  Enastående exempel på byggnad eller landskap som visar på betydande steg i mänsklighetens historia
  V: Enastående exempel på traditionella bosättningar, användning av land/vatten eller människans samspel med naturen inom en kultur


  Besök i Södra Ölands odlingslandskap

  Vi besökte södra Öland under en heldag och började med att köra genom Stora Alvaret, på vägen mellan Stenåsa och Resmo. Områdets tunna jordlager tillsammans med betande djur har skapat ett öppet landskap med mestadels låg växlighet. Det är verkligen en väldigt speciell natur. Efter halva vägen ligger alvarets största sjö, Möckelmossen. Där är det inte mycket som stoppar vinden, så när vi gick en liten promenad var det ganska blåsigt. I sjön såg vi grodyngel som simmade omkring och på marken lyste små gula solar. Det var landskapsblomman Ölandssolvända som överraskande blommade redan i slutet av maj (läst att den brukar blomma runt midsommar).

  Vi åkte vidare hela vägen ner till Ottenby och södra udden. Där tog vi oss 197 trappsteg upp i fyren Långe Jan och tittade ut över land och hav. Nere på marken igen gick vi sedan runt i området och spanade efter både fåglar och sälar. På stranden tittade vi dessutom lite extra på stenarna som här var svarta och platta, inte runda vita som vi sett på norra udden ett par dagar tidigare. Nära fyren finns bland annat fågelstation, Naturum, restaurang/café och dessutom en butik där vi passade på att köpa ny kikare.

  Efter Ottenby avslutades världsarvsbesöket vid Karlevistenen, Ölands äldsta runsten. Den står på en åker i världsarvets nordvästra hörn, ungefär sex kilometer söder om Färjestaden. Runstenen är från slutet av vikingatiden och på den finns en dikt skriven på så kallad ”drottkvätt” som talar om att den är rest efter hövdingen Sibbe den vise.

  Södra Ölands odlingslandskap

  Vandra i världsarvet

  Södra Öland är ett av de världsarv som har väldigt stora möjligheter till vandring. I området finns många vandringsleder, både långa och korta. Genom hela världsarvet går Mörbylångaleden (drygt 80 km) och tvärs över Stora Alvaret går Stora Alvarleden (13 km). Det finns även flera kortare leder. Läs mer om vandringsleder på Vandra i världsarvet eller Naturum Ottenby.

  Tips, läs mer om världsarvet på Södra Ölands officiella sida (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige