Hoppa till innehåll

Nordre älvs estuarium

  I Nordre älvs mynning har ett så kallat estuarium, eller delta, bildats. Det är en spännande miljö som uppstår när det söta älvvattnet möter havets salta vatten. De speciella förutsättningarna gör att området har ett rikt och blandat fisk- och fågelliv. Det blir som en mötesplats för både söta och salta fiskar.

  Nordre älvs estuarium

  Det stora reservatet

  Naturreservatet är stort och det finns många platser att besöka och mycket att göra. Här går det bland annat att vandra, fiska, åka båt och bada. Reservatet börjar en bit in i älven, ungefär 1,5-2 kilometer innanför Kornhalls färja, och gränsar där till Göta och Nordre älvs dalgångars naturreservat. Det sträcker sig sedan längs älvens båda sidor ut i Nordre älvs fjord. Reservatet ligger i tre kommuner (Göteborg, Kungälv och Öckerö).

  Här har vi besökt en av naturreservatets mest lättillgängliga områden, Lilleby och Sillvik. Om du vill besöka en lite mer avskild del av reservatet kan Stora Överön vara ett spännande alternativ. Det ligger mittemot Lillebybadet, på andra sidan vattnet i Kungälvs kommun.

  Lilleby och Sillvik

  I naturreservatets västligaste del på Hisingssidan finns två populära badplatser, Lillebybadet och Sillvik. Dit åker vi gärna för promenad och lek, picknick och krabbfiske. Soliga sommardagar är det alldeles fullt på både stränder och parkeringar så då håller vi oss helst borta. Vi föredrar istället att besöka platserna när det inte är högsäsong.

  Den här gången parkerade vi vid Lillebybadet och gick gångvägen genom skogen fram till badplatsen. Det är en fin kombination och kontrast, från skogen till havet. Vi gick först ner till den lilla stranden till höger. Där tittade vi på krabbfiskestället från i somras och balanserade på hala stenar.

  Vi följde sedan stigen åt vänster, förbi den större stranden och upp på berget. Promenadstigen fortsätter hela vägen till badplatsen vid Sillvik. Det är ungefär två kilometer mellan platserna men ska vi vara helt ärliga så brukar vi inte hålla oss på vägen hela tiden utan går gärna ut på bergen. Det känns lite mer spännande och utsikten är fantastisk.

  Vid Sillvik börjar stigen mellan lekplatsen och toaletterna. När du är vid Sillvik kan du även välja en annan spännande väg, nämligen upp genom koloniområdet och in i skogen till skalbankarna i Sillviks naturreservat. Det är ungefär en kilometer mellan de två reservaten. Men missa inte att också gå ut på klipporna vid badplatsen och blicka ut över Nordre älvs estuarium.

  Besök Nordre älvs estuarium

  Vandringsled mellan badplatserna

  Längd: ca 4 km (fram och tillbaka)

  Terräng: Lättvandrad, något kuperad promenadväg (eller mer utmanande klippor för den som hellre går bredvid stigen)

  Natur

  Hav och kust

  Annat längs vägen

  På sommaren finns café vid båda badplatserna. Dessutom finns grillplatser, lekplatser och toaletter.

  Hitta hit

  Sillvik och Lilleby ligger i Torslanda. Parkeringar finns vid båda badplatserna och dessutom går det buss till dem.

  Se Nordre älvs estuarium på Reservatskartan.
  Flaggorna visar parkeringarna vid Sillvik och Lilleby. Streckad lila linje är promenadvägen mellan badplatserna.

  Nordre älvs estuarium är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.