Hult Åsen

På och runt en liten höjd i Askim ligger Hult Åsen, Göteborgs minsta naturreservat (knappt tio hektar). Det ligger lite inklämt mellan gator och hus, lämnat till friluftsliv och skyddat mot större bebyggelse. I området finns istället små fritidshus och ett antal uthus tillsammans med björkar och tallar.

Hult Åsen inrättades som naturvårdsområde, vilket var en svagare form av naturskydd. Det är inte längre möjligt att skapa nya sådana områden och de befintliga ska numer betraktas som naturreservat. Samtidigt är det fortfarande viss skillnad kring hur hårda föreskrifterna får vara. Hult Åsen är det enda naturvårdsområdet i Göteborgs kommun.

Promenad i Hult Åsen

Det fanns inte så mycket information att hitta om naturreservatet, så vi visste därför inte riktigt vad som väntade oss. På kartappen Guru Maps fanns i alla fall en liten stig utritad så den tog vi sikte mot. Vi följde Hult Åsens väg uppför en backe och kom då till en skylt vid reservatets och stigens början. Det var en vacker björkskog som mötte oss. På marken låg ett tunt lager av årets första snö och det blev extra fint tillsammans med björkarnas vit-svarta stammar.

Vi följde skogsstigen upp på höjden där tallarna tog över. Stigen övergick till grusväg och små stugor dök upp på sidorna. När vägen tog slut vände vi tillbaka.

Uppe på höjden fanns en mysig glänta och i närheten av den en stor berghäll där det gick att leka i snön. Det var inte många millimeter snö men vi kunde både bygga en liten snögubbe, göra snöängel och kasta snöbollar. Vi gick sedan stigen ner igen och slutade där vi började, vid den fina björkskogen.

Askimsviken

Det blev en kort promenad i själva naturreservatet även om vi gick genom hela både fram och tillbaka. Vi ville gå lite till och fortsatte därför ner till Askimsbadet och ut på stranden. Det var väldigt lågt vatten så vi kunde gå långt ut på den frusna sanden.


Hult Åsen är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.

Hult Åsen

Besök Hult Åsen

Vandringsstig genom reservatet

Längd: Ca. 1 km (fram och tillbaka)

Terräng: Kuperad skogsstig, delvis grusväg

Natur

Björk- och tallskog

Hitta hit

Från den stora parkeringen utanför Camping Askim Strand (Marholmsvägen), följ Hult Åsens väg till reservatets och skogsstigens början.

Mer information på länsstyrelsens hemsida

Fler äventyr runt Göteborg