Hoppa till innehåll

Friluftskläder

  Vad behöver man för friluftskläder för dagsturer och friluftsliv? Du har säkert redan hör den klassiska ”kläderna efter väder” och lägg sedan till smak, passform och budget. Fördelen är att det finns så mycket att välja på i alla möjliga former, stilar och prisklasser. En bra metod för att kunna variera under turen är lager på lager. Då går det även att kombinera ihop olika plagg efter årstid och plats, så att samma plagg kan användas oftare. De tankar och tips som följer nedan är främst för dig som ska ut på dagsturer i normala förhållanden.

  Friluftskläder

  Skor

  Skor känns som den självklara och mest prioriterade saken att satsa på. Vi rekommenderar vattentäta skor. Det blir lite varmare men det är skönt att slippa oroa sig för att det ska läcka in när det är vått i markerna. Det finns både höga och låga. För enklare vandringar kan du välja mer efter smak, men för tuffare terräng är det de högre som ger bäst stöd. Vi har samma slags sko större delen av året. Det går att komplettera med tunn yllestrumpa, men på vintern kan det ändå behövas en varmare sko.

  Byxor

  De bästa byxorna att vandra i är bekväma, annat spelar inte så stor roll. Fördelen med vandringsbyxor och friluftskläder är att de brukar vara slitstarka, tåla lite väta och har många fickor. Det är praktiskt att kunna sätta ner ett knä i marken utan att byxorna blir våta eller förstörda. Det finns många märken och modeller att välja på, både för sommar och vinter. Byxor som kan göras om till shorts kan tänkas vara praktiskt men tänk på att dragkedjan då ofta hamnar mitt på knät, kanske inte så bekvämt. När det är kallt kompletterar vi i första hand med underställ. När det inte räcker kan det vara skönt med till exempel fordrade friluftsbyxor eller skidkläder.

  Jacka

  För överdelen börjar vi nu utifrån med det yttersta lagret. Vi brukar ha lite tunnare jackor som i första hand tar hand om vind och regn, alltså en skaljacka. Med rätt tröjor under fungerar de bra till kortare turer under vår och höst, i alla fall i södra Sverige. Blir det riktigt kallt kan det ändå vara skönt med en tjockare jacka. En bra jacka för friluftsliv behöver alltså klara väder, vind och vatten. Den bör även vara tålig samt ha luva. Ett stort plus om den dessutom har praktiska fickor.

  Tröja

  Vad är egentligen en vandringströja? Kanske är det den norska klassikern, lusekoftan? Oavsett känns det inte som något som behöver komma särskilt högt på prioriteringslistan. Det viktiga är att tänka komfort och lager på lager. När vind och temperatur varierar under vandringen är det skönt att kunna ta av eller på en extra tröja. Närmst kroppen, eller direkt utanför understället, är det skönt att ha kort- och långärmade funktionströjor i material som andas. Komplettera sedan med fleece eller ull utanpå vid kallare väder.

  Underställ

  När vi var barn hade alla långkalsonger, nu har man underställ. Samma funktion egentligen, det innersta lagret ska hålla kroppen varm och torr. Det finns underställ i både ull och andra material. Vissa tycker ull är bäst, andra tycker att det kliar. Det viktiga är att det fungerar för den som bär det.

  Mössa, keps, vantar och buff

  Mössa, keps och vantar är så klart viktigt att ha vid behov och det finns kanske inte så mycket att säga om det. Vi vill ändå påminna om att ta med tunn mössa och enkla vantar på fjällsemestern, även på sommaren. Det räcker att komma till de södra fjällen i Dalarna eller Härjedalen för att de ska komma väl till användning.

  Tips, läs även om friluftskläder för barn.


  Fler tips för att börja vandra