Hoppa till innehåll

Svankälla våtmarkspark

  I Gerrebacka på norra Hisingen ligger Svankälla våtmarkspark. Runt våtmarkerna finns, förutom bebyggelse, barr- och lövskog. Mellan 1917-1974 fanns det en fiskodling i området. I dammarna odlades olika sorters fisk men även blodiglar som användes inom sjukvården.

  Svankälla

  Sedan fiskodlingens tid har området och dammarna både hunnit växa igen och rustas upp. Bland annat anlades en ny damm bredvid huvud-dammen för att gynna fågellivet. Numer finns det dessutom gångvägar, informationsskyltar och bänkar. En fin plats i spännande natur, perfekt för en enklare promenad.

  Vårpromenad runt Svankälla

  Vårt första besök vid Svankälla var en solig dag i början av april. Området beskrivs ofta som fågelrikt så med kikare redo började vi gå från parkeringen mot dammarna. Längs vägen spanade vi alltså efter fåglar men även bäver som enligt en skylt bor i närheten av utloppet. Efter halva rundan finns ett gömsle där vi hoppades få se fåglar, men de verkade gömma sig. Ja, ett par gräsänder simmade i och för sig utanför och vi såg även några kråkor.

  Den tidiga våren visade sig istället vara groddjurens tid. Vi såg dem på stigen och i vattnet, både hoppande grodor och krypande paddor. På vägen tillbaka passerade vi fågeltornet, eller det som finns kvar av det. Själva tornet är tyvärr borta och nu är det bara en ramp. Tillbaka vid utloppet och vägen till parkeringen kunde vi konstatera att det var groddjuren som stod för underhållningen vid vårt första besök.

  Vinter vid Svankälla våtmarkspark

  Så nu gör vi istället ett hopp framåt i tiden, till vintern. Vid gömslet gör vi den här gången en avstickare, upp på berget till en utsiktsplats innanför den västra dammen. Stigen är täckt av ett snötäcke, vid grillplatsen brinner en eld och på den frusna dammen är det full av skridskoåkare. Grodorna och paddorna sover sin vinterdvala. Längs rundan fångar en skylt om fågelmatning vår uppmärksamhet och inne bland träden ser vi många små fåglar.

  Vi har besökt fågelmatningen vid flera tillfällen sedan dess. Det är bra att ha med kikare för att se fåglarna ordentligt utan att störa dem. Vi har bland annat sett tofsmes, bergfink, nötväcka och svartmes. I träden i närheten har vi dessutom hört hackspettars hamrande mot stammarna.

  Besök Svankälla våtmarkspark

  Promenadstig runt dammen

  Längd: Drygt 2 km

  Terräng: Bred, platt grusad promenadstig

  Natur

  Våtmark, löv- och barrskog

  Annat längs vägen

  Gömsle, bänkar och grillplats (vid bryggan)

  Hitta hit

  Det finns en parkering vid Svankällevägen – Svankälleliden. Buss går till Gerrebacka gård som ligger 1 km från Svankälla. Hitta på Google maps