Hoppa till innehåll

Friluftskläder för barn

  Friluftskläder för barn bör vara FAB – Funktionella, Anpassningsbara och Bekväma. Däremot behöver de inte vara varken märkvärdiga eller dyra. Eftersom barnen växer ur kläderna kan det kännas onödigt att köpa speciella kläder för vandring och friluftsliv. Men mycket av de kläder som passar för dagsturer och utflykter fungerar lika bra till skola eller förskola.

  Friluftskläder för barn

  För att vara funktionella behöver kläderna tåla lek och rörelse i olika väder. Kombinera olika tunnare plagg enligt ”lager på lager” principen för att anpassa efter årstid och väder. En tunnare jacka kan till exempel fungera både vår och höst tillsammans med fleece eller underställ. Då blir det också enkelt att reglera och anpassa under dagen. På det här sättet kan ett och samma plagg användas mer, i olika kombinationer. Vad som är bekvämt är en smaksak, så vi kommer titta på lite olika alternativ. Vi kommer nu titta närmre på olika kläder för enklare utflykter och äventyr i naturen.

  Skor

  En vanlig fritidssko fungerar ofta bra för några timmars promenad, om underlaget är torrt och relativt jämnt vill säga. Men ofta behöver skon kunna stå emot lite väta. Det behövs nämligen inte mycket innan små vattendroppar från gräs eller en lerig stig letar sig in genom skon. Det står ofta att mindre barn kan gå i gummistövlar. Det är säkert bra korta sträckor, men vår uppfattning är att det blir klumpigt och tungt för en längre vandring. Och är det inte bekvämt så blir det inte roligt. Bra skor sätter vi därför högt upp på prioriteringslistan när det gäller friluftskläder, både till vuxna och barn. Ett tips är att köpa vattentäta hikingskor, höga eller låga, till barnen på våren eller i början av sommaren. Då kan barnen förhoppningsvis ha dem till både vandring och skola/förskola ända in på hösten.

  Byxor

  Vi mötte en liten flicka med tights och rosa kjol på väg ut på fjället. Föräldrarna, som kom i full friluftsutstyrsel, såg lite skeptiska ut. Den där kjolen var nog inte riktigt deras plan, men den lilla tjejen hoppade glatt fram längs leden. Och för en dagstur eller utflykt kan ju en kjol, ett par sköna jeans eller träningsbyxor vara helt rätt. De tål kanske inga tuffare tag, men för att vandra kan det vara tillräckligt. När det är kallt går det att komplettera med både underställ och skal-, regn- eller skidbyxor.

  Vill man satsa på mer klassiska friluftskläder finns det många märken och modeller att välja på även till barn. En traditionell vandringsbyxa är ofta tålig och behandlad för att står emot mycket. Materialet blir då något tjockare, vilket kan kännas som lite stelt eller obekvämt. Ett alternativ är då en softshell-byxa. Det är ett tunnare material som är lätt och bekvämt att vandra i. De är inte lika tåliga som vandringsbyxan men står ändå emot lite vind och vatten och torkar dessutom snabbt.

  Tröja och jacka

  Upptill är det extra skönt att ha lager på lager, så att det enkelt går att anpassa under dagen. Träningströjor fungerar bra att vandra i, men även en vanlig T-shirt eller tröja. Se bara till att kläderna tål lite lek och aktivitet i naturen. Det är ju inte kul om favorittröjan blir förstörd.

  Softshelljackor är ett bra plagg till både vandring och skola. Jackorna är vind- och vattenavvisande. En tunn jacka kan fungera under vår, sommar och höst. Kombinera med underställ eller tjockare tröja, som till exempel en enkel fleece, kallare dagar. På vintern är det skönt med en tjockare skidjacka eller liknande.

  Underställ

  Underställ är räddningen när temperaturen sjunker. Att få det där tunna extralagret nära kroppen gör stor skillnad. Det tar ofta bort känslan av att kylan kryper sig in under kläderna. Underställ finns i olika material, t.ex. syntet eller ull. Rekommenderas varmt! 🙂

  Mössa, keps, vantar och buff

  En tunn mössa och enkla vantar kan komma till användning när man minst anar det. Särskilt barnens små fingrar blir lätt kalla. I fjällen bör mössa och vantar finnas i packningen året om. Även när det är kallt och egentligen är läge för tjockare mössor och vantar, kan de där tunna plaggen vara bra att ha kvar i väskan som alternativ, reserv eller komplement. Kepsen är särskilt bra på sommaren som skydd mot både sol, regn och envetna myggor.

  Våra barn vandrar ofta med buff, oavsett årstid. Om den inte sitter på huvudet eller runt halsen så är den i alla fall med i väskan eller fickan. En buff är en tubscarf som går att använda som pannband, mössa, scarf och mycket annat. Den ger skydd mot sol, vind, kyla och till viss del även mygg. Helt enkelt ett väldigt praktiskt plagg. Barnens favoriter är från Narvik, rolig när en souvenir kan användas på nya äventyr.

  Vill du ha fler tips, läs även om friluftskläder och skor för vuxna.