Göta och Nordre älvs dalgångar

Naturreservatet Göta och Nordre älvs dalgångar tar vid där Nordre älvs estuarium slutar och sträcker sig längs älvens båda sidor fram till Kungälv. Där fortsätter sedan reservatet på Göteborgssidan, längs Hisingens norra spets ytterligare några kilometer söderut i Göta älv.

Göta och Nordre älvs dalgångar

Ragnhildsholmen

Med närhet till stora vägar och stadens bebyggelse uteblir kanske de stora naturupplevelserna, men i området finns istället många spännande historiska platser. Utanför Ytterby finns lämningar efter gamla Kungahälla med bland annat en klosterruin. Vill du vandra i själva naturreservatet finns en fin runda där. En annan spännande plats finns tvärs över älven, nämligen Ragnhildsholmens borgruin på Hisingen.

Borgen på Ragnhildsholmen byggdes på 1250-talet för att skydda det då norska Bohuslän från svenskar och danskar. Härifrån bevakades både farleden längs Nordre älv och staden Kungahälla. Redan från vägen syns borgen sticka upp på den lilla höjden.

Från parkeringen gick vi den grusade/spångade stigen mot ruinen. En sen eftermiddag i oktober var det fullt av gäss i hagen bredvid stigen men fyra månader senare såg vi inte en enda gås. Ragnhildsholmen är annars ett bra ställe för fågelskådning säger släktens experter i frågan. På våren hörs till exempel ofta näktergalens sång.

Höjden är inte varken stor eller hög, men sidorna är branta så för att komma upp gick vi trappan. På toppen är det fin utsikt över älven och längre bort såg vi Kungälv. Vi gick in i borgen där innermurarna finns kvar, så det går tydligt att se borgens form och olika rum. Barnen tyckte det var väldigt kul att undersöka de tjocka murarna, valven och portarna. Vi slog oss ner på en av murarna och åt vår matsäck.

Det går bra att gå runt borgen, men det finns ingen riktigt stig utan är ojämn mark. I området finns inga utmärkta stigar förutom den mellan borgen och vägen. Vill du nu gå mer är ett tips istället att kombinera med vandring i mysiga Göddered-Hakereds naturreservat som ligger bara två kilometer från Ragnhildsholmen.

Göta och Nordre älvs dalgångar
Göta och Nordre älvs dalgångar

Göta och Nordre älvs dalgångar är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.

Besök Göta och Nordre älvs dalgångar

Ragnhildsholmen

Längd: Från Kongahällen är det ca 300 meter till borgen (enkel väg)

Terräng: Stig och bred spång fram till kullen, sedan trappa och därefter ojämn mark

Natur

Älv- och odlingslandskap

Hitta hit

Parkering och busshållplats finns vid Kongahällavägen.

Mer information på länsstyrelsens hemsida

Fler äventyr runt Göteborg