Hoppa till innehåll

Göta och Nordre älvs dalgångar

  Naturreservatet Göta och Nordre älvs dalgångar tar vid där Nordre älvs estuarium slutar och sträcker sig längs älvens båda sidor fram till Kungälv. Där fortsätter sedan reservatet på Göteborgssidan, längs Hisingens norra spets ytterligare några kilometer söderut i Göta älv.

  Göta och Nordre älvs dalgångar

  Det norska Bohuslän

  Med närhet till stora vägar och stadens bebyggelse uteblir kanske de stora naturupplevelserna, men i området finns istället många spännande historiska platser. Utanför Ytterby finns lämningar efter gamla Kungahälla med bland annat en klosterruin. Vill du vandra i själva naturreservatet finns en fin runda där. En annan spännande plats finns tvärs över älven, nämligen Ragnhildsholmens borgruin på Hisingen.

  Borgen på Ragnhildsholmen byggdes på 1250-talet för att skydda det då norska Bohuslän från svenskar och danskar. Härifrån bevakades både farleden längs Nordre älv och staden Kungahälla. Redan från vägen syns borgen sticka upp på den lilla höjden.

  Ragnhildsholmen

  Från parkeringen gick vi den grusade/spångade stigen mot ruinen. En sen eftermiddag i oktober var det fullt av gäss i hagen bredvid stigen men fyra månader senare såg vi inte en enda gås. Ragnhildsholmen är annars ett bra ställe för fågelskådning säger släktens experter i frågan. På våren hörs till exempel ofta näktergalens sång.

  Höjden är inte varken stor eller hög, men sidorna är branta så för att komma upp gick vi trappan. På toppen är det fin utsikt över älven och längre bort syns Kungälv. Vi gick in i borgen där innermurarna finns kvar, så det går tydligt att se borgens form och olika rum. Barnen tyckte det var väldigt kul att undersöka de tjocka murarna, valven och portarna.

  Det går bra att gå runt borgen, men det finns ingen riktigt stig och marken är ojämn. I området finns inga utmärkta stigar förutom den mellan borgen och vägen. Vill du nu gå mer är ett tips istället att kombinera med vandring i mysiga Göddered-Hakereds naturreservat som ligger bara två kilometer från Ragnhildsholmen.

  Besök Göta och Nordre älvs dalgångar

  Ragnhildsholmen

  Längd: Från Kongahällen är det ca 300 meter till borgen (enkel väg)

  Terräng: Stig och bred spång fram till kullen, sedan trappa och därefter ojämn mark

  Natur

  Älv- och odlingslandskap

  Hitta hit

  Parkering och busshållplats finns vid Kongahällavägen.

  Se Göta och Nordre älvs dalgångar på Reservatskartan.
  Flaggan markerar parkeringen vid Ragnhildsholmen och streckad lila linje stigen fram till borgen.

  Göta och Nordre älvs dalgångar är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.