En couscoussallad är otroligt lätt att både laga, variera och bära med sig under vandring. Själva couscousen har nämligen låg vikt okokt och det behövs relativt lite vatten för att tillaga till den. Couscous är alltså en bra bas som du sedan kan variera med lite allt möjligt gott från köksskåpen, eller kanske direkt från naturen.

Rätten går att tillaga utan stormkök eller liknade, ta bara med kokhett vatten i termos. Det går även att förbereda rätten helt i förväg och äta den kall. Vi ger exempel på ingredienser här, men couscoussallad är en rätt där man ”tager vad man haver”. Lägg i det du gillar!
Recept couscoussallad
För 4 portioner
Couscous
Vatten
Ev. olja och/eller krydda
Exempel på ingredienser till salladen:
Torkad frukt t.ex. russin och aprikos
Nötter och mandlar
Oliver
Rödlök
Färska eller soltorkade tomater
Fetaost (tänk på hållbarhet)
Färska grönsaker/frukter
Rökt, torkat kött, t.ex. ölkorv (eller håll rätten vegetariskt)
Sås, t.ex. kebabsås eller salladsdressing
Gör så här: Förbered ingredienserna hemma eller på plats, t.ex. skär eventuella grönsaker. Räkna med ungefär 1 dl couscous och lika mycket vatten per portion, men se förpackning för exakta mått. Koka upp vatten på stormkök eller häll upp kokhett vatten från termos i en skål/kittel. Rör ner lite olja (kan uteslutas) och sedan couscous-grynen. Blanda runt, lägg på ett lock, ställ åt sidan (ta bort från värmen om du använder stormkök) och låt svälla enligt tid på förpackningen. När couscousen är klar kan du smaksätta med t.ex. örtsalt. Rör till sist ihop alla ingredienser. Ät och njut!