Hoppa till innehåll

Vandring på Koön

  På vackra Koön finns sedan några år tillbaka tre vandringsleder, vilka är resultatet av projektet PromeMare. De tre slingorna ligger som en kedja bredvid varandra på norra delen av ön, delvis i Marstrands naturreservat. Det är därför möjligt att kombinera dem på olika sätt, eller gå var och en för sig.

  Koön

  Det känns lite tråkigt att beskriva Koön som platsen där du parkerar bilen och sedan tar färjan vidare till Marstrandsön, men kanske är det ändå så de flesta kommit i kontakt med ön. Även på den populära grannön finns en vandringsslinga som är 5 km lång, men nu stannar vi kvar på Koön och vandringslederna där.

  💚 Gröna leden: Lätt (framkomlig med rullstol eller barnvagn), cirka 2,5 km
  💙 Blå leden: Medelsvår, cirka 5 km
  🖤 Svarta leden: Svår, cirka 5 km

  Se vandringskarta för mer information.

  Både blå och svart slinga börjar vid idrottsplatsen och de är ungefär lika långa. Den svarta går västerut över klippor och berg utmed vattnet. Det är den svåraste av de tre lederna, men vi hade också hört att det är den vackraste. Den utmanande leden lockade med bergen, spänger, trappor och utsikt.

  Svarta leden

  Vi fick verkligen det vi hoppades på. Redan efter ett par hundra meter kom vi fram till ett berg och ”Ronnys trappa” tog oss upp till slingans första utsiktsplats. På marken fanns en stor kompass och i sydväst såg vi Marstrandsön med Carlstens Fästning uppe på toppen.

  Från utsiktsplatsen gick stigen nerför berget och in på Malepertsvägen. Tips, om du parkerat vid hamnen kan du börja slingan här. Strax efter svängde vi återigen in på en stig och kom fram till Vargklyftan. Den lilla gången mellan bergen var som en port till slingans riktigt utmanande del. Nu gick leden upp och ner över bergen. Där bergen var för branta för vandring fanns trappor och på flera ställen fanns spänger. Efter ungefär halva slingan ligger terrassen med fantastisk utsikt över Marstrandsfjorden. Det är en fin rastplats, men det blåste kallt när vi var där.

  Vi fortsatte därför istället leden nerför berget och hittade en plats i lä. Efter att ha vilat en stund och fyllt på med energi var vi redo att gå vidare över bergen. Det var en väldigt rolig men tuff vandring och vi var glada att det inte var halt på klipporna.

  Efter en stund kom vi fram till Batteriudden. Där finns flera militära lämningar från den oroliga Kalla krigets tid. Vi lämnade slutligen bergen och kom ut på en promenadstig som var lätt att gå. Den sista delen av slingan går ihop med blå led genom skogen. Där fanns även ytterligare en grill- och utsiktsplats.

  Besök Koön

  Svarta leden

  Längd: 5 km

  Terräng: Kuperad bergsterräng, delvis promenadväg

  Natur

  Kustlandskap, klippor och skog

  Annat längs vägen

  Längs leden finns flera utsiktsplatser, bänkar, grillplatser och dessutom militära lämningar

  Hitta hit

  Både blå och svart led börjar vid idrottsplatsen på Idrottsgatan och där finns en mindre parkering. Är det fullt där finns flera parkeringar vid hamnen nere i samhället och dit går även buss. Ska du sedan gå svart led kan du antingen följa Idrottsgatan hela vägen upp till starten (lång uppförsbacke), eller svänga in på Malepertsvägen och påbörja slingan där.

  Mer information på Västsveriges besöksguide.