Naturreservat nära Göteborg

Vi har tidigare skrivit om att hitta naturreservat och nu tittar vi lite närmre på naturreservaten runt vår egna hemstad, nämligen Göteborg. Västra Götaland är det län med flest naturreservat, drygt 500 stycken. Tittar vi istället på vad som finns inom ungefär en timmas bilresa från Göteborg får vi även med norra delen av Hallands län, och landar på över 200 naturreservat.

Naturreservat nära Göteborg

Naturreservat i Göteborgs kommun

Vi avgränsar området ytterligare och tittar slutligen på enbart Göteborgs kommun där det finns 17 naturreservat, lagom för att vi ska kunna lista dem här. Det var faktiskt inte helt lätt att hitta en sammanställning med alla aktuella naturreservat men nu har vi fått bekräftat att vår lista är komplett.

En rolig utmaning

Vårt mål blev att besöka alla Göteborgs naturreservat under 2021 – både tidigare besökta platser och för oss nya reservat. Ett roligt sätt att få motivation och inspiration till äventyr på hemmaplan. Du kan läsa mer om de reservat vi besökt genom att klicka på namnen i listan. Hur många har du besökt? Ladda ner och skriv ut en egen krysslista.

Mer att läsa

Läs mer om naturreservaten på Länsstyrelsen Västra Götaland, sök på ett specifikt reservat eller filtrera på till exempel naturreservat i din kommun (ett par saknas för Göteborgs kommun).

Vill du se var naturreservaten ligger och hur gränserna går använd länsstyrelsens kartfunktion eller Naturvårdsverket Skyddad natur. Zoomar du in kan du även se vissa stigar och leder.

Ett planerat nytt naturreservat i Öxnäs har överklagats och är därför inte med i listan.

Fler äventyr runt Göteborg