Hoppa till innehåll

Naturreservat nära Göteborg

  Vi har tidigare skrivit om att hitta naturreservat och nu tittar vi lite närmre på naturreservaten runt vår egna hemstad, nämligen Göteborg. Västra Götaland är det län med flest naturreservat, drygt 500 stycken. Tittar vi istället på vad som finns inom ungefär en timmas bilresa från Göteborg får vi även med norra delen av Hallands län, och landar på över 200 naturreservat.

  Naturreservat i Göteborgs kommun

  Vi avgränsar området ytterligare och tittar slutligen på enbart Göteborgs kommun där det finns 17 naturreservat, lagom för att vi ska kunna lista dem här. Det var faktiskt inte helt lätt att hitta en sammanställning med alla aktuella naturreservat men nu har vi fått bekräftat att vår lista är komplett.

  Naturreservat nära Göteborg

  En rolig utmaning

  Vårt mål blev att besöka alla Göteborgs naturreservat under 2021 – både tidigare besökta platser och för oss nya reservat. Det var ett roligt sätt att få motivation och inspiration till äventyr på hemmaplan, men också lite klurigt. Vi fick planera en del för att få ihop det med fem personer, bra väder, glatt humör och båtturer att passa in. Du kan läsa mer om våra besök genom att klicka på namnen i listan.

  Hur många har du besökt? Listan nedan finns även som nedladdningsbar krysslista. Skriv ut och kryssa de naturreservat du har besökt. 

  Mer att läsa

  Läs mer om naturreservaten på Länsstyrelsen Västra Götaland, sök på ett specifikt reservat eller filtrera på till exempel naturreservat i din kommun (kan eventuellt fortfarande saknas något för Göteborg).

  Vill du se var naturreservaten ligger och hur gränserna går använd länsstyrelsens kartfunktion eller Naturvårdsverket Skyddad natur. Zoomar du in kan du även se vissa stigar och leder.

  Ett planerat nytt naturreservat i Öxnäs har överklagats och är därför inte med i listan.